Omladinsko preduzetništvo

Freelancing – zašto koristiti #freelancelife?

Karijera frilensera, shodno svetskim trendovima, sve je poželjnija i u Srbiji. Dobra zarada i nepostojanje šefa kome se direktno odgovara primarne su prednosti ovakve vrste poslovanja.

Ove prednosti prate druge: rad u svojoj sferi interesovanja, fleksibilno radno vreme i radni prostor, rad kod kuće u pidžami. Kompanije iz godine u godinu povećavaju broj freelance radnika koje zapošljavaju.

Prema podacima iz 2013. godine, srpski frilenseri zarađivali su šest puta više od ostalih radnika u državi. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju u Srbiji, ta razlika je danas verovatno veća. Naša zemlja je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi. Prema istraživanju iz 2015. godine, Srbi su po broju radnih sati na 3. mestu na svetu sa 37.9 časova nedeljno, što je dva sata iznad proseka. Prosečni radni sat srpskog frilensera je 21 američki dolar, što je 6 puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji.

Nedostaci, sa druge strane, mogu da budu: nepostojanje klijenata ili projekata tokom dužeg perioda, usamljenost, koja smanjuje kreativnost. Ova dva problema mogu veoma lako da se reše radom iz coworking prostora, tj. poslovanjem iz hub-a, što zapravo frilenseri često praktikuju.

A sada sledi ključno pitanje: „Gde pronaći posao kao frilenser?“ Platforme na kojima frilenseri sa cele planete konkurišu za projekte sve su brojnije. Najpoznatije su svakako Upwork i Freelancer, ali tu su i Toptal, PeoplePerHour, Freelance Writing Gigs, 99 Designs, Simply Hired,  pa čak i poznati Craigslist.

Priroda posla, koji se traže, takođe, je najrazličitiji – prvenstveno, dizajneri i programeri su najtraženiji, ali ponuda je dobra i za novinare-pisce, montažere, prevodioce, marketare, SEO specijaliste i dr.

Zato, ako nemate posao, ili jednostavno želite da promenite karijeru, priključite se – registrujte se na ovim platformama i krenite da se nadmećete sa ljudima sa cele planete za saradnju sa poznatim kompanijama i poslodavcima. Budite osoba koja voli ono što radi, zarađuje više od obećavane prosečne plate i koristi #freelancelife.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

IN centarhttp://incentar.org

Naša strategija usmerena je ka socijalnom preduzetništvu, ostvarivanjem sinergije izmedju održivosti i profitabilnosti poslovanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!