Društvo

Francuski jezik – novi FSPI program francuske vlade za Srbiju, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu

Godine 2019, pokrenut je program francuske vlade namenjen unapređenju učenja francuskog jezika u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, vrednosti preko 350 000 evra, koji se finansira kroz Fond Solidarnosti za inovativne projekte (FSPI).

Poseta predsednika Francuske, Emanuela Makrona 15. i 16. jula 2019. godine, značajno je doprinela razvoju celokupne bilateralne saradnje između Francuske i Srbije, uključujući i saradnju u oblasti  obrazovanja. Deo te saradnje čini i ovaj program. 

FSPI je do sada omogućio finansiranje važnih aktivnoti: obrazovni program iz oblasti međunarodnih odnosa na francuskom jeziku, razvoj pedagoških sredstava za decu predškolskog uzrasta (od 3 do 6 godina), razvoj pedagoških sredstava za program Biram francuski (radionice upoznavanja sa francuskim jezikom za decu školskog uzrasta), kao i kupovinu računara za sedam frankofonih odeljenja dvojezične nastave.

Ključna ciljna grupa ovog programa su bilingvalna odeljenja u kojima se nastava odvija na francuskom i na srpskom jeziku. Direktori škola, kao i koordinatori tih dvojezičnih odeljenja, zajedno su 11. decembra u ambasadi i u Francuskom institutu u Beogradu razgovarali o budućim aktivnostima koje će doprineti modernizaciji pedagoških sredstava, poboljšanju stručnosti profesora koji predaju francuski ili predaju na francuskom jeziku kao i unapređivanju dvojezične nastave na francuskom. U njima će učestvovati mnogi profesori francuskog jezika, od predškolskih ustanova pa do fakulteta i profesionalnog okruženja. U 2020, planirana je organizacija prvog sajma frankofonih zanimanja u saradnji sa Katedrom za romanistiku u Nišu u martu, zatim dolazak francuskih eksperata za unapređenje dvojezičnih odeljenja tokom maja, razvoj kurseva profesionalnog francuskog jezika kao odgovor na rastuću potražnju (poslovni francuski, francuski za turiste, francuski u hotelijerstvu), kao i značajna podrška usavršavanju nastavnika francuskog jezika (u Strugi, S. Makedonija krajem juna i u Nantu, Francuska, tokom jula).

Ovaj program francuske vlade upotpuniće postojeće programe Francuske ambasade i Francuskog instituta u Srbiji, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji su naročito posvećeni modernizaciji obrazovnog sistema i sistema nastave francuskog jezika, a koji se sprovode uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ceremonija zatvaranja FSPI projekta, na koju će biti pozvani ministri obrazovanja zemalja učesnica, biće održana u Parizu, u oktobru 2020. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!