Finansijske usluge

Francuska bi mogla da preuzme ulogu finansijskog centra od Velike Britanije

Francuska će nakon Bregzita verovatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području finansijskih usluga u Evropskoj uniji.

Zbog toga bi privreda EU mogla postati još više zavisna od teškoćama pogođenih banaka u Evrozoni.

Pritom će se i nakon Bregzita glavnica aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebno u sektorima poput trgovine i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku.

Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU - više nego Francuska i Nemačka zajedno, prenosi B92.

Gubitak Britanije znači da će udeo EU na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 odsto, odnosno na trećinu američkog ili na nivo kineskog udela.  

Tržišta kapitala, poput sredstava nametnutih putem izdavanja deonica i obveznica, umanjuju zavisnost privrede od kredita banaka.

Odlazak Britanije iz EU za taj će blok značiti gubitak najvećeg finansijskog središta, iako je više od 300 upravljača imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravajućih kompanija koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU kako bi se lakše nosili s posledicama svim mogućih raspleta Bregzita.

EU je usvojila nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi podstakao kompanije da više novca pribavljaju izdavanjem deonica ili obaveznica i time smanje zavisnost od banaka.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!