Društvo

Forum ministara kulture u sedištu UNESCO-a

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem, učestvuje na Forumu ministara kulture koji se održava u okviru 40. Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu.

Forum ministara kulture poslednji put održan je pre 21 godinu, a na ovogodišnjem skupu prisutno je više od 100 ministara iz celog sveta. Učesnicima Foruma obratio se i ministar Vukosavljević, koji je govorio na panelu „Kultura u središtu obrazovanja – bazična dimenzija ljudkog razvoja i inovacija“ posvećenom značaju obrazovanja u kulturi i umetnosti, na kome su učestvovali i ministri Hondurasa, Kenije, Rumunije, Malte i Samoe.

Za vreme trajanja Foruma, ministar Vukosavljević je, u sedištu UNESCO-a, prisustvovao dodeli grčke međunarodne nagrade „Melina Merkuri“ za zaštitu i upravljanje kulturnim prostorima i imao sastanak sa Mehtild Rusler, direktorom UNESCO-vog Centra za svetsku baštinu. Na sastanku sa Rusler, ministar Vukosavljević je izrazio zabrinutost za stanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, i naglasio da osim četiri spomenika kulture koji su pod zaštitom Uneska na ovoj teritoriji  postoji više od 1.300 spomenika kulture koji su u opasnosti, s obzirom da lokalno stanovništvo ne pokazuje spremnost i dobru volju za adekvatan tretman srpskih svetinja.

Ministar Vukosavljević istakao je da postoji zajednički stav Ministarstva kulture i informisanja i Srpske pravoslavne crkve da treba obnoviti dve kule na Crkvi Svetog Đorđa, u okviru manastira Đurđevi stupovi, koji se nalazi na području Starog Rasa i Sopoćana koje je pod zaštitom Uneska.

Tokom razgovora bilo je reči i o zajedničkoj nominaciji transnacionalnog dobra „Limes – Granice Rimskog carstva“ za upis na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine, za koju je konstatovano da se razvija u dobrom pravcu, kao i o nominaciji "Kulturni predeo Bač sa okruženjem", podnetoj od strane Republike Srbije, koja je takođe pozitivno ocenjena.

Na marginama Foruma, ministar Vukosavljević imao je niz kraćih bilateralnih susreta s ministrima više zemalja i visokim predstavnicima UNESCO-a. Planiran je sastanak s delegacijama Slovenije i Austrije i predstavnicima Uneska na temu obnove Paviljona 17,  odnosno "Jugoslovenskog paviljona",  u okviru Državnog muzeja Aušvic-Birkenau.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!