Razvoj

Forbs: Trampu se smanjilo bogatstvo za 600 miliona dolara

Najbogatiji Amerikanci su se ove godine dodatno obogatili, osim nekoliko izuzetaka među kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, kome se bogatstvo istopilo za oko 600 miliona dolara, prema novim podacima časopisa “Forbes” od utorka.

Na vrhu 400 najbogatijih Amerikanca su trojica stalno vodećih: osnivač “Microsofta” Bill Gates, težak 81 milijardi dolara ( rast od 8 milijardi), šef “Amazona” Jeff Bezos koji se, nakon što je u julu na jedan dan pretekao Gatesa vratio na drugo mesto sa 67 milijardi dolara (plus 14,5 milijardi) i Warren Buffett (87) sa 65,5 milijardi (plus 12,5 milijardi).

Prosečno bogatstvo za pristup tom klubu neprestano raste i ove godine iznosi 2 milijarde dolara, ili 18 odsto više.

Predsednik SAD Donald Tramp je došao na 248. mesto s bogatstvom procenjenim na 3,1 milijarde dolara, i u padu je za 600 miliona dolara. Procena “Forbesa”, veća od procene Bloomberga, koji je nedavno procenio bogatstvo američkog predsednika na 2,86 milijarde, što predstavlja pad od oko 200 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu.

Bogatstvo bivšeg magnata nekretnina i zvezde reality showa je teško proceniti, porodični  holding, “Trump Organization”, čije vodstvo je poverio sinovima tokom mandata predsednika, nije na ceni na berzi, a Tramp i dalje odbija da objaviti svoje poreske prijave.

Časopis podseća da je njegovo bogatstvo direktno vezano na šest nekretnina u centru Menhetna, gde su cene luksuznih nekretnina nedavno pale. Mark Zuckerberg iz  “Facebooka” i Larry Ellisson, osnivač “Oraclea”, su na 4. i 5. mestu te liste. Prvi put nakon 2007. godine Ellison nije deo vodeće trojke, naglašava “Forbes” dok je njegovo bogatstvo poraslo za 1,8 milijardi dolara i sada iznosi 49,3 milijarde dolara.

Nijedna žena se ne nalazi među prvih 10. Trinaesta je Alice Walton, kći osnivača trgovačkog lanca “Wal-Mart” Sama Waltona, koja je bavi umetnošću i braći prepušta vođenje poslova. Procenjuje se da ima 38,2 milijarde dolara, kao i kolekciju umetničkih dela, procenjenu na nekoliko stotina miliona dolara.

Izvor: SEEbiz

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!