Saobraćaj i transport

FlixMobility – vodeći start-up u Nemačkoj i Evropi

FlixMobility je osnovan kao početni FlixBus od strane tri mlada preduzetnika u Minhenu, koji su imali viziju održivog putničkog udobnog i pristupačnog putovanja. Danas je FlixBus vodeći evropski autobuski operater, koji nudi 250.000 veza između 1.700 gradova u 27 evropskih zemalja.

Pokrenut je 2013. godine, nakon deregulacije tržišta autobuskog saobraćaja u Nemačkoj i brzo postao vodeći provajder za putovanja na daljinu unutar zemlje. U 2015. godini postao je nemački tržišni lider u prevozu putnika (danas ima 71 odsto tržišnog udela), nakon čega je sledila internacionalizacija poslovnog modela.

FlixBus je počeo da se širi na međunarodnim mrežama na daljinu u Francuskoj, Italiji, Danskoj, Holandiji i Hrvatskoj, kao i da uvodi prekogranične linijske usluge u Norveškoj, Španiji i Engleskoj. Flixbus je svoju mrežu autobuskih linija proširio na 18 evropskih zemalja, sa oko 100.000 dnevnih linija i više od 800 destinacija širom Evrope. Širenje potom nastavlja i dalje prema srednjoj i istočnoj Evropi (regionu CEE).

Danas, putnici iz celog sveta mogu imati koristi od najveće evropske autobuske službe na daljinu, kao i novih intermodalnih mogućnosti putovanja. Međunarodni tim od 1.000 radnika širom Minhena, Berlina, Pariza, Milana, Zagreba, Stokholma, Amsterdama, Arhusa, Praga, Budimpešte, Los Anđelesa, Bukurešta, Madrida i Varšave - kao i hiljade vozača autobusa i vozača partnera širom Evrope - stoje iza zelenog mobilnog operatera. Svaka od ovih osoba doprinosi stvaranju FlikBus vodećeg pokretača mobilnosti svakog dana.

Zelena i pametna mobilnost iskušavaju svet

Kao jedinstvena kombinacija tehnološkog startupa, platforme za elektronsku trgovinu i transportne kompanije, FlixBus je brzo postao najveća evropska mreža međugradskih autobuskih linija, pomažući da više od 100 miliona ljudi stigne do svojih destinacija.

Poslovni model zasniva se na međunarodnoj platformi, koja je osnovana u saradnji s malim i srednjim regionalnim autobuskim preduzećima. Unutar ovog poslovnog modela FlixBus tim odgovoran je za planiranje mreže linija, podršku korisnicima, upravljanje kvalitetom, marketing i prodaju, kao i za poslovni i tehnološki razvoj, dok su partneri odgovorni za svakodnevno obavljanje vožnji u zemlji i inostranstvu. Jedinstveni sistem pruža dobre uslove za međunarodni rast i razvoj, te omogućava brzo širenje evropskim tržištem.

Kompanija uzima četvrtinu cene karte, dok partneri zadržavaju ostalo, a obično nudi 3-5 godina ugovora.

Flix Travel – digitalizacija putovanja

Uspeh Flix Travel-a se može pripisati digitalizaciji tradicionalnih putničkih putovanja. Sa tehnološkim dostignućima, kao što su sistem za e-tiketiranje, FlixBus-App, besplatni Wi-Fi na ploči, GPS Live Tracking i automatizovani sistem za odloženo upravljanje, FlixBus nastavlja da revolucioniše industriju putničkih putovanja. Putem pametnog mrežnog planiranja i dinamičnog upravljanja cenama, u mogućnosti je da svojim kupcima pruži najbolje moguće ponude. Mreža Flix Bus se oslanja na blisko partnerstvo sa malim i srednjim preduzećima i često porodičnim preduzećima - regionalnim partnerima u autobuskom saobraćaju - koji su odgovorni za zelenu flotu FlixBus-a. Kroz ova partnerstva, inovativni i početni duh FlixMobility brendova zadovoljava dugogodišnje iskustvo tradicionalne industrije.

Flixbus kreće u osvajanje SAD

FlixBus će se u narednim mesecima proširiti i na Sjedinjene Američke Države, a najpre će se fokusirti na Zapadnu obalu i obližnje destinacije, poput Las Vegasa, najavljeno je iz kompanije.

Kompanija sa sedištem u Minhenu, postala je dominantni igrač u Evropi u proteklih pet godina bez sopstvenih autobusa, ali će se suočiti sa krutom konkurencijom preko Atlantika i postojećim prevoznicima. Način na koji radi FlixBus u osnovi se razlikuje od uspostavljenih transportnih kompanija. Kompanija razvija rasporede, postavlja servisne standarde i pruža aplikaciju za kupce da rezervišu karte, dok male i srednje velike autobuske kompanije posluju sa stvarnim rutama.

Kompanija planira da koristi istu zelenu boju, kao u Evropi i nudi besplatnu bežičnu Wi -Fi i zabavu, prostor za dva komada prtljaga po osobi i u realnom vremenu informacije o putovanju. FlixBus će lansirati svoju američku operaciju u Los Anđelesu s ciljem uspostavljanja "sveobuhvatne mreže" između gradova u Kaliforniji i susednim državama.

Novi projekti, nove mreže

Pored ovog američkog poduhvata, FlixBus je u 2018. godini, pokrenuo FlixTrain, proširujući ovu uslugu i na železničku industriju, a radi i na uspostavljanju električnih autobusa. Prva ruta, koja koristi kineska vozila, već povezuje Pariz i Amiens u Francuskoj.

Zahvaljujući korisničkom sistemu rezervacija i širokoj dnevnoj mreži ruta, FlixMobility pruža putnicima priliku da doživi svet bez obzira na njihov budžet. Zeleni autobusi i vozovi na daljinu su u skladu sa najvišim standardima sigurnosti i zaštite životne sredine, tako da može ponuditi održivu, praktičnu i udobnu alternativu privatnom transportu.

Sa podrškom investicionih kompanija, poput nemačke “Holtzbrinck Ventures” i američkih “Silver Lake Partners” i “General Atlantic”, FlixBus sada nudi 250.000 veza između 1.700 gradova u 27 evropskih zemalja.

 

Snežana Milošević, ecc

Samostalni menadžer za marketing i konsalting

PromoZiS Team

 

 

PROMOZIS TEAMhttp://promozisteam.com/en/about-us/

PROMOZIS Design Team ima višegodišnje iskustvo u grafičkom i web dizajnu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!