Propisi

Fiskalni savet: Svako povećanje plata iznad 6 odsto neopravdano

Pozitivni ekonomski trendovi omogućavaju da se plate zaposlenih u državnom sektoru u 2019. godini povećaju između pet i šest odsto, ocenjuje Fiskalni savet.

Savet navodi da bi Vlada Srbije već u ovoj godini trebalo da definiše konkretne mere i rokove za dostizanje uređenog sistema zarada i zaposlenosti.

U analizi "Zarade u državnom sektoru: stanje i smernice", Fiskalni savet je upozorio da bi svako povećanje iznad pet ili šest odsto u 2019. godini vodilo ka neodrživom rastu učešća državnih rashoda za zarade u BDP-u, i neopravdanom, mnogo bržem rastu plata u javnom nego u privatnom sektoru.

Navode da, na primer, u prva tri meseca 2018. godine plate u privatnom sektoru rastu svega 4,5 odsto, a u opštoj državi devet odsto.

Prema istraživanjima Fiskalnog saveta, prosečna primanja u sektoru zdravstva u 2018. godini iznosiće oko 55.000 dinara, što je za preko 30 odsto manje od primanja zaposlenih u MUP-u.

Zato je, smatra Fiskalni savet, ekonomski opravdano i pravično da u okviru ukupnog povećanja zarada od pet do šest odsto, plate u zdravstvu u 2019. godini porastu iznad proseka, a plate u MUP-u ispod proseka budući da se, kako navode, već zna da su primanja u državi najviše potcenjena u zdravstvu, a najviše precenjena u MUP-u.

Kako dodaju, administrativno osoblje u MUP-u ima i posebne dodatke na zaradu koji bi trebalo da važe samo za uniformisana lica, a koji ne postoje za ostala uporediva radna mesta u državnom sektoru.

Bilo bi dobro rešenje, navodi Fiskalni savet, da u 2019. godini plate u zdravstvu porastu sedam odsto, u prosveti šest odsto, a u MUP-u između dva i tri odsto.

Ostali zaposleni u javnom sektoru, njih oko 30 odsto, trebalo bi da imaju povećanje zarada od pet odsto, smatra Fiskalni savet, koji u analizi navodi da treba prestati sa ad hoc povećanjima plata u 2019. godini što je bila česta praksa prethodnih godina, a fiskalno opasna i po pravilu neobjektivna i nepravična.

Fiskalni savet dodaje da je potrebno sistematsko uređenje sistema zarada i zaposlenosti u državnom sektoru, koji je, kako kažu, sada "neuređen, nepravičan i predstavlja fiskalni rizik, a struktura zaposlenih po sektorima i institucijama neodgovarajuća".

Vlada Srbije je reformu sistema zarada i zaposlenosti u državnom sektoru stavila na listu prioriteta na početku fiskalne konsolidacije, podsećaju u Fiskalnom savetu, ali i ističu da su, uprkos početnom entuzijazmu i brojnim najavama, konkretniji koraci u tom pravcu uglavnom izostajali.

Neke mere koje je Vlada Srbije preduzela u poslednjih nekoliko godina samo su produbile postojeće probleme, smatra Fiskalni savet. Isti poslovi u državi morali bi da budu jednako plaćeni, što sada nije slučaj budući da se odstupa od principa ista zarada za isti rad. Neretko se, za ista zanimanja i rad isplaćuju zarade koje se razlikuju i do 70 odsto, kažu u Fiskalnom savetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!