Industrija

Evropski sud pravde presudio da Louboutin ima pravo na zaštitu čuvenih crvenih potplata

Evropski sud pravde presudio je u korist francuskog proizvođača luksuznih cipela Christiana Louboutina u pravnoj bitci, koju vodi sa holandskom maloprodajnom kompanijom Van Haren, a koja je pre oko šest godina počela prodavati sopstvene stiletto cipele sa čuvenim crvenim potplatama.

Najviši sud u Evropskoj uniji priznao je da su crvene potplate louboutinki zaštićeni trgovački znak. Francuski dizajner registrovao je 2010. i 2013. godine crvenu boju na potplatama kao zaštitni znak u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu. Reč je o boji Pantone 18 1663TP.

Zaštitni znak uključuje sliku koja pokazuje na koji se deo cipele to obeležje odnosi. Kada je 2012. godine holandska kompanija Van Haren počela prodavati svoje stiletto cipele s crvenim potplatama, Louboutin ih je tužio sudu, tvrdeći da krše njegov zaštićeni trgovački znak, prenosi Hina.

Van Haren je osporio valjanost zaštitnog znaka, pozivajući se na zakon EU, koji ne dopušta da se kao zaštitni znak registruje standardni oblik proizvoda, poput potplata na cipelama, napominje BBC.

Od sudija najviše evropske instance sa sedištem u Luksemburgu zatražena je pomoć u vezi pojašnjenja kako evropski zakon tumači oblik. Sud je presudio da se zaštitni trgovački znak louboutinki ne može osporavati po toj osnovi zato što zaštitni znak ne obuhvata oblik i cilj mu je samo da definiše mesto na cipeli obojeno u crveno.

Konačna odluka sada ostaje na holandskom sudu na kojem je francuski proizvođač uložio žalbu, podseća dpa.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!