Finansijske usluge

Evropske banke ukidaju 60.000 radnih mesta

Ukupan broj smanjenja radnih mesta, koje su najavile evropske banke u 2019. Godini, porastao je na skoro 60.000.

Najnovije vesti stižu iz “Commerzbank”, koja je saopštila da planira da ukine 4.300 radnih mesta kao rezultat napora na restrukturiranju koji je započet pre tri godine.

To donosi ukupan broj ukidanja 58.200 radnih mesta u bankarskom sektoru.

Oko 90 odsto tih pozicija je eliminisano u Evropi, gde se ekonomija usporava, a banke se bore sa negativnim kamatama. “Deutsche Bank”, HSBC i “Santander Bank”, takođe su ukinule hiljade radnih mesta širom kontinenta.

Nemačke banke su u daleko najgoroj situaciji i najavile su najviše smanjenja radnih mesta do sada. “Deutsche Bank” je na vrhu liste, a u julu je objavila da će smanjiti 18.000 radnih mesta do 2022. godine u okviru restrukturiranja banke vrednog 8,3 milijarde dolara, prenosi B92.

Izvan Nemačke, banke u Španiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj takođe su smanjile broj radnih mesta kako bi povećale profitabilnost. Potreba da se uveća profit dolazi usled globalno niskih kamatnih stopa koje su namenjene katalizovanju označavanja ekonomskog rasta. Američko-kineski trgovinski rat odgovoran je za veći deo ovog usporavanja.

U međuvremenu, američke banke ostvaruju poslovne uspehe na uštrb evropskih. “JPMorgan Chase” je stekao milijarde dolara imovine iz vrhunskih hedž fondova koji su nekad bili u vlasništvu “Deutsche Bank”. “Morgan Stanley”, “Goldman Sachs”, “Bank of America” i “Citigroup” su takođe stekle milijarde dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!