Finansijske usluge

Evropska centralna banka 12. septembra objavljuje paket mera

Prema najavama iz Evropske centralne banke (ECB), sveobuhvatni paket mera biće objavljen na sastanku 12. septembra.

Još krajem juna, a zatim tokom konferencije za novinare, ECB je prenela vrlo jasnu poruku s izričitim priznanjem da se inflacija smatra preniskom. Pored toga, odbori Eurosistema bili su zaduženi za ispitivanje širokog spektra političkih aktivnosti.

Potom je usledila najava u intervjuu za "Wall Street Journal" Ollija Rena iz finske centralne banke da ECB priprema vrlo snažan paket podsticajnih mera za podršku ekonomiji evrozone "koji će mnoge iznenaditi".

No, u skorije vreme su se pojavile neke sumnje u to koliko će paket biti sveobuhvatan, prenosi Bankar.

Predsednik francuske centralne banke Fransoa Vileroj de Galhau uporedio je instrumente ECB s delovima orkestra. Svaki deo ima svoju ulogu i ne bi svi trebalo da igraju u istom trenutku ili istim intenzitetom.

To znači da se verovatnoća nastavka QE smanjila u odnosu na pre nekoliko sedmica. U tom slučaju, naglasak bi bio na široko očekivanom sniženju stope depozita, uključujući slojevitost, kao i na smernice za unapred. U tom slučaju stopa politike neće rasti dokle god nije postignut određeni, dovoljno visok nivo inflacije.

Upravno veće bi, takođe, moglo najaviti uslovno kvantitativno popuštanje, odnosno izraziti spremnost za ponovno pokretanje programa kupovine imovine u ne tako dalekoj budućnosti, ako to opravdavaju ekonomski uslovi.

Jednom kada mere budu objavljene, pažnja će se brzo preusmeriti na očekivanu efikasnost. Evrozona nije baš likvidnosno ograničena, pa će pitanje u raspravi biti u kojoj meri će olakšavanje povećati aktivnost i inflaciju. S druge strane, nečinjenje ništa kad se suočite sa usporenom ekonomijom, koja je opterećena dinamikom inflacije, moglo bi ostaviti trag na verodostojnosti ECB kao nekog ko ima određeni inflacioni cilj.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!