Berza

Evro i dolar stabilni

U opreznoj trgovini nakon napada američkih i savezničkih snaga na Siriju, kursevi evra i dolara, kao i većine drugih valuta, zadržali su se unutar uhodanih raspona trgovanja.

Evro je tako novu nedelju započeo s kursom oko 1,23 dolara, na nivoima na kojima se kretao veći deo prethodne nedelje. Američka valuta, takođe se i prema japanskoj zadržala oko nivoa sa zatvaranja u petak, pa se njome trgovalo po 107,35 jena.

U takvim uslovima dolarov indeks, koji meri vrednost američke valute prema ostalih šest najznačajnijih svetskih valuta, ostao je više-manje nepromenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 89,75 bodova. Od početka meseca je oslabio 0,3 odsto čime je njegov gubitak u ovoj godini dostigao 2,5 odsto.

Kretanje kursa dolara poslednjih meseci bilo je usko povezano s promenama raspoloženja ulagača prema rizičnijim investicijama, uprkos tome što su mu u prilog išle razlike u kamatnim stopama i najveći jaz između prinosa na 2-godišnje američke i nemačke obveznice u poslednje gotovo tri decenije.

Slabljenje dolara uglavnom se vremenski poklopilo s jačanjem potražnje za rizičnijom imovinom i obrnuto, a napadi na Siriju samo su istakli takve trendove.

Premda japanski jen obično postaje privlačniji ulagačima u vremenima političke napetosti i tržišnih previranja, jer ga ulagači smatraju utočištem za svoj kapital u takvim vremenima, dolar je, ipak, neznatno oslabio prema jenu.

"Reakcija na valutnim tržištima bila je ograničena, jer je američki predsednik Donald Tramp unapred izvestio o mogućem udaru na Siriju, pa su ulagači time dobili dovoljno vremena da se pripreme za takav slučaj", kazao je Yukio Ishizuki, viši valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!