Društvo

Eskalacija porodičnog nasilja - od početka godine život izgubilo 18 žena

U Srbiji je od početka godine 18 žena stradalo u porodičnom nasilju, što predstavlja najveći broj žrtava porodičnog nasilja u poslednjih 10 godina.

Tokom cele 2010. godine u porodičnom nasilju stradao je gotovo isti broj žena, kao od početka ove godine.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović je izjavila za “Politiku” da mnogi profesionalci i dalje ne prepoznaju situaciju visokog rizika, odnosno da je svaka treća žena, ubijena tokom 2017. godine, nasilje prethodno prijavljivala policiji.

Ona je, komentarišući učinak Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je donet prošle godine, istakla da je dobro što je država uvela nultu toleranciju za nasilje.

List navodi da će za godinu dana biti izrečeno oko 10.000 hitnih mera udaljenja nasilnika, odnosno zaštite žrtve, ali da najveći broj optuženih za nasilje u porodici i dalje dobija uslovne kazne.

Direktorka viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović rekla je za ovaj list da represivni zakoni nemaju uticaj na smanjenje kriminaliteta.

„Krivični zakoni ne mogu da reše nagomilane psihološke i porodične probleme. Mora se intezivirati rad na prevenciji fatalnih ishoda“, istakla je Nikolić Ristanović, prenosi “Politika”.

Ona je dodala da se nasilnicima retko određuje pritvor, a to je „mera koja u najvećoj meri štiti žrtvu od eskalacije naslja i ubistva“.

Prema njenim rečima, primetan je „trend“ samoubistava među učiniocima nasilja u porodici.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!