Saobraćaj i transport

“Erbas” ulaže u projekat “Bombardijea”

Evropski vazduhoplovni gigant “Erbas” preuzeće većinski udeo u projektu proizvodnje uskotrupnih aviona C-serije kanadske kompanije “Bombardije”, u koji je do sada uloženo 6 milijardi dolara.

Britanski ministar ekonomije Greg Klark kazao je da je povezivanje s “Erbasom” pozitivan korak napred. Istakao je i da su britanska i kanadska vlada radile u cilju "očuvanja radnih mesta i proizvodnje u “Bombardieovoj” fabrici u Belfastu, i lanca snabdevanja širom Velike Britanije. Vlada i dalje radi na brzom rešavanju spora s “Boingom”, dodao je. Direktor “Bombardijeovog” poslovanja u Severnoj Irskoj Majkl Rajan rekao je da dogovor s “Erbasom” predstavlja odlične vesti za filijalu u Belfastu, u kojoj se proizvode krila za avione C-serije i u kojoj radi oko hiljadu radnika.
Sporazum, koji za “Erbas” neće značiti nove troškove, daće toj kompaniji udeo od 50,01 odsto u C-seriji (C Series Aircraft Limited Partnership,CSALP), koji proizvodi i prodaje avione, poručuju iz te kompanije. “Erbas”, takođe, dobija pravo kupovine potpune kontrole nad projektom C-serije 2023. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!