Finansijske usluge

"Energoprojekt" prodao “Garant” slovenačkom “Sava osiguranju”

"Energoprojekt" je ostao bez svog osiguravajućeg društva "Garant”, jer je većinski vlasnik, firma "Napred razvoj", odlučio da ga proda slovenačkom "Sava osiguranju".

Na taj način je ispunjen zahtev NBS, koja je naložila "Napred razvoju", većinskom vlasniku "Energoprojekt holdinga", da do 18. novembra otuđi svoje posredno učešće u "Garantu", jer nije pribavio njenu saglasnost prilikom preuzimanja srpske građevinske kompanije.

Zbog tog propusta NBS je 18. avgusta dala nalog "Napred razvoju" da u roku od tri meseca otkloni te propuste, i to: prodajom svog učešća u Holdingu ili prodajom "Garanta" od strane Holdinga. Iako je i jedno i drugo bilo pravno prihvatljivo za NBS, većinski vlasnik se opredelio za drugu opciju, jer je za njegove interese ona isplativija.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 kaže da Vlada nije zvanično obaveštena o ovoj transakciji, ali da je do kabineta premijerke Ane Brnabić i nekih ministara informacija, ipak, stigla.

“Premijerka je zatražila dodatne informacije, jer je interesuje da li je prodaja obavljena zakonito, odnosno, da li je trebalo da se traži saglasnost Vlade. Nju posebno zanima da li će Republika Srbija, koja ima 33 odsto kapitala u "EP holdingu", imati štete od te transakcije. Na njeno insistiranje je nedavno i donet zaključak vlade o sazivanju vanredne skupštine "Holdinga", jer se smatra da su zbog nekih ličnih interesa većinskog vlasnika "Napreda" donete odluke, koje su na štetu države”, objašnjava naš sagovornik.

Stručnjaci pak tvrde da ovakav postupak "Napred razvoja" nije nezakonit. “NBS im je dala dve solucije i oni su izabrali onu koja njima odgovara. To je sa aspekta njihovih interesa sasvim logično. Ono što nije logično je to što se država sa zakašnjenjem uključuje u ceo slučaj i počinje da se brine o svojim interesima u "Energoprojektu" tek nakon što je on otišao u ruke Dobrosava Bojovića i "Napred razvoja", kaže Dragan Dragašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!