Reportaža

Dvorski kompleks Karađorđevića otvoren za turiste

Prinčevski par Aleksandar i Katarina Karađorđević otvorili su turističku sezonu za 2018. godinu i pozvali sve zainteresovane da u periodu od 20. aprila do 31. oktobra posete dvorski kompleks na Dedinju.

Uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča, turisti imaju priliku da obiđu dvorski park, Kraljevski dvor, Beli dvor i dvorsku crkvu Svetog Andreja Prvozvanog, kako bi se u prijatnoj šetnji upoznali sa istorijom, umetnošću i kulturom, kojim naša zemlja može da se ponosi. Posetioci će u ovim turama imati priliku i da se sretnu i pozdrave sa prinčevskim parom, kad god budu prisutni.

Kraljevski dvor na Dedinju izgrađen je u periodu od 1924. do 1929. godine po nalogu kralja Aleksandra I. On je bio dom Aleksandra I i Petra II, a danas prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu.

U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Andreju Prvozvanom– krsnoj slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva manastira Sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat. Oslikavanje crkve je urađeno po crtežima, koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Radovi u crkvi su trajali oko 36 meseci.

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kako ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, maloletni kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog dvora, a započetu zgradu Belog dvora dovršio je njegov rođak, knez-namesnik Pavle. 

Kada je Dvor završen u njega se uselio knez-namesnik sa svojom porodicom u očekivanju kraljevog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka, koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizovaće posete kraljevskim dvorovima svake srede, subote i nedelje, počev od 22. aprila do 31. oktobra, sa organizovanim autobuskim prevozom. "Razgledanje Dvorskog kompleksa je jedan od najposećenijih turističkih programa, koji se realizuje već 14 godina. Usled velikog interesovanja naših sugrađana, kao i gostiju iz zemlje i inostranstva, ove godine smo odlučili da uz obilaske vikendom uvedemo dodatne termine", rekao je Miodrag Popović, v. d. direktora Turističke organizacije Beograda, saopšteno je sa Dvora.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!