Finansijske usluge

Država od prodaje „Komercijalne banke“ očekuje oko 415 miliona evra

Vlada Srbije je odredila da je pola milijarde evra vrednost za 100 odsto kapitala „Komercijalne banke“, čija je prodaja planirala do kraja godine.

S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, „Komercijalna banka“ bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi, prenosi RTV.

Ministarstvo finansija u petak je objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar, a rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 21. jun.

Republika Srbija je vlasnik 41,75398 odsto akcija, a navodi se da će tokom tenderskog postupka preuzeti i 41,47663 odsto akcija od EBRD-a, IFC-a, nemačkog DEG-a i Swedfund-a.

Ovo je zanimljivo s obzirom na to da ovi fondovi imaju takozvanu put opciju, kojom se država obavezala da otkupi njihove akcije i to za oko 252 miliona evra, kako je to pre dve godine saopštila premijerka Ana Brnabić. To je sigurna zarada za ove investiture, jer su svojevremeno uložili 190 miliona evra, a pri tome su dobar deo godina dobijali i novac od dividendi iz profita banke. Ostaje nejasno da li u slučaju da postignuta vrednost njihovog udela na tenderu bude veća od toga, taj višak ide njima ili ostaje državi, prenosi Blic.

Tokom prethodnih meseci mnogi su pokazali interesovanje za Komercijalnu banku. U decembru je "Danas" objavio informaciju da je investicioni fond "Ripplewood Advisors”, kojim upravlja Tim Kolins, tokom posete Srbiji sa Džonom Kerijem, bivšim državnim sekretarom SAD, izrazio interesovanje za kupovinu udela u “Komercijalnoj banci”, kao i “Telekomu Srbija”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!