Berza

Dolar na najvišem nivou u poslednjih pet meseci

Dolar je na međunarodnim tržištima dostigao nove najviše nivoe u poslednjih pet meseci prema korpi valuta, jer su ulagači manje zazirali od rizika nakon što je američki ministar finansija Steven Mnuchin objavio ′primirje′ u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, premašio je nivo od 94 boda prvi put od kraja prošle godine.

Evro je pritom oslabio 0,5 odsto prema dolaru, skliznuvši na 1,1724 dolara, nakon što se talas prodaja italijanskih državnih obveznica proširio na druga tržišta u perifernim delovima evrozone.

Na sličnom je postotnom gubitku prema dolaru bila i britanska funta, skliznuvši na 1,3412 dolara, najniži nivo od 28. decembra, u očekivanju najnovijih pokazatelja iz britanske ekonomije koji bi mogli presudno uticati na odluku britanske centralne banke Bank of England (BoE) o podizanju kamatnih stopa u ovoj godini.

Podršku dolaru pružila je najnovija vest da su SAD i Kina odustale od uzajamnih pretnji carinama i da rade na širem trgovinskom sporazumu nakon čega je u nedelju američki ministar finansija proglasio prekid trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije. U takvom okruženju su ulagači postali skloniji rizičnijim investicijama, prenosi Seebiz.

Oporavak dolara u poslednjim nedeljama rezultirao je njegovim jačanjem za 5,4 odsto prema korpi valuta za samo nešto više od mesec dana. To je njegov najveći skok od zadnjeg kvartala 2015. godine, kad se američka centralna banka Fed pripremala prvi puta nakon finansijske krize 2008. godine da podigne kamatne stope.

Poboljšanje stanja u američkoj ekonomiji podstaklo je Fed da podiže kamatne stope brže nego centralne banke u drugim ekonomijama istoga ranga, koje pak oklevaju s okončanjem programa izdašnih podsticaja kojima podržavaju ekonomije. Posledice toga na valutnim tržištima najviše su osetili evro i funta, ocenili su valutni analitičari.

U slučaju evra ulagače je poslednjih dana zabrinula očekivana fiskalna rasipnost nadolazeće koalicijske vlade u Italiji, koju će formirati populističke stranke Pokret 5 zvezda i Liga. To se vremenski poklopilo s daljim pomeranjem očekivanog početka podizanja kamatnih stopa u evrozoni na drugu polovinu 2019. godine.

"Jačanje dolara takođe je odraz slabijeg napretka u tom smeru u ostalim delovima sveta", tumači Marc Chadler, analitičar u Brown Brothers Harrimanu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!