Propisi

Do kraja septembra usvajanje zakona o zaposlenima u javnim službama

Cilj nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene i dopune zakona o platama jeste da obezbedi transparentan i pravičan sistem radnih odnosa i plata u javnim službama, a ne da se smanje plate.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović izjavio je da će nacrti zakona o zaposlenima u javnim službama i o izmenama i dopunama zakona o platama obezbediti transparentan i pravičan sistem radnih odnosa i plata u javnim službama.

On je agenciji Beta, tokom trajanja završne javne rasprave o nacrtima tih zakona u Beogradu, kazao da predloženi propisi ne predviđaju smanjenje plata zaposlenih u javnim službama, već da one ostanu na nivou zatečenom u momentu početka njihove primene.

Kasalović je istakao da je uvažen veliki broj primedbi sindikata, a da se težilo izbegavanju dosadašnje situacije u sistemu koja je omogućavala da se za isti posao dobije veća plata ili da se ista zarada dobije za posao na kojem se radi nešto manje.

"Sindikati su imali veći broj primedbi. Mislim da smo ovog puta uvažili sve primedbe sindikata. Naša je želja da svi zaposleni u javnom sektoru imaju čistu sliku i da u takvom sistemu kroz vrednovanje učinka svakog pojedinca podignemo kvalitet usluga u bolnicama, školama", rekao je  i dodao da će visina minimalne cena rada i dalje biti tema razgovora Socijalno-ekonomskog saveta.

Javna rasprava o nacrtima zakona o zaposlenima u javnim službama i o izmenama i dopunama zakona o platama počela je 18. avgusta i trebalo bi da bude završena u sredu, 6. septembra. Osim u Beogradu, organizovana je i u Novom Sadu i Kragujevcu.

 

Izvor: Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!