Društvo

Digitalizacija kao put ka savremenom načinu života

Na ministarskom sastanku članova Regionalne škole za javnu administraciju (RESPA) koji se održao u Skoplju, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić govorio je o prednosti uvođenja digitalizacije u rad javne administracije.

Ovom prilikom ministar je istakao da ceni doprinos RESPA regionalnoj saradnji i jačanju kapaciteta zemalja članica na polju razvoja javne uprave i EU integracija. „Digitalizacija je proces koji će značajno doprineti unapređenju kvaliteta rada javne uprave i javne aministracije. U prethodnim godinama smo napravili prve velike korake usvajanjem novih zakona kojima smo obezbedili bolju i efikasniju realizaciju prava svakog pojedinca“, istakao je Ružić u svom obraćanju.

On je naglasio da su rezltati već vidljivi jer su samo preko sistema eZup službenici između sebe više od 5 miliona puta razmenili podatke, a da ih nisu tražili od građana, dok je više od 90 odsto roditelja odlučilo da za upis novorođenčadi u matične knjige koristi eServis „Bebo, dobrodošla na svet“. „160.000 novorođenčadi upisano u matične knjige putem elektronskog servisa, 17 lokalnih samouprava koristi elektronski servis za upis dece u vrtiće, a više od 60 miliona recepta izdato je elektronski, čime medicinske ustanove štede  oko 2 miliona evra godišnje“, rekao je Ružić.

Ružić je naglasio da ovakve promene nose sa sobom i određene prepreke, jedna od njih i najveća je svakako izazov približiti ove promene svakom građaninu i pojedincu da ih shvate kao prednost.

Na kraju svog obraćanja ministar je iskoristio priliku da se zahvali organizatorima na podršci u implementaciji savremenih rešenja u rad javne administracije i iskazao želju da jednog dana i Beograd možda bude domaćin ovakvom jednom sastanku.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!