Projekti

Deveti "Dan odgovornosti" kompanije Pernod Ricard

Kompanija Pernod Ricard, već devet godina, pokreće globalnu inicijativu "Dan odgovornosti", organizujujući društveno odgovorne aktivnosti, kada 19.000 zaposlenih širom sveta napušta svoje kancelarije i dan provodi radeći na terenu u 86 zemalja u kojima kompanija posluje.

„Mi u kompaniji Pernod Ricard smatramo da svaka ozbiljna kompanija treba da posluje na postulatima društvene odgovornosti i da ulaže kako u svoje zaposlene, tako i u zajednicu u okviru koje posluje. Ove godine, želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na značaj mogućnosti upotrebe reciklaže u savremenom stvaralaštvu. U saradnji sa g. Markom Lađušićem, profesorom sa Fakulteta primenjenih umetnosti, naši zaposleni učestovali su sa predstavnicima medija u kreiranju reciklažne klupe „Absolutno održiva umetnost“, izjavila je Ana Zlatanović, brand menadžerka i šampion održivosti i odgovornosti u kompaniji Pernod Ricard Srbija i dodala: „Veoma nam je drago što je “Dan odgovornosti” postao tradicionalan i što je Pernod Ricard, svojim odnosom prema društvu i lokalnoj zajednici još jednom pokazao da male promene mogu imati veliki uticaj na životnu sredinu. Da bismo bili u mogućnosti da transformišemo naše okruženje, moramo krenuti od sopstvenog primera.“

 

„Ovo je moj treći projekat sa kompanijom Pernod Ricard Srbija, a svaki od njih je ostavio trag na kulturnoj mapi grada. Uređivali smo fakultete, stvarali nove galerijske formate i osnaživali mlade talente. Ovogodišnjim projektom u prirodne ambijente unosimo savremene sadržaje sa reciklažom kao osnovnim elementom u radu“, izjavio je Marko Lađušić, profesor sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Skulpturu su potpisali svi učesnici u izradi, i izložena je na poznatom imanju „Zornića Kuća“, koje poseduje muzej na otvorenom.

Kompanija Pernod Ricard različitim društveno odgovornim akcijama teži da doprinese očuvanju naše planete, kao i da skrene pažnju na važnost i neophodnost društveno odgovornog poslovanja, jer jedino tim putem možemo transformisati s(v)e.  

Deveti « Dan odgovornosti », koji se obeležava u junu 2019. godine, prati nedavno predstavljanje strateškog plana održivosti i odgovornosti „Dobro druženje iz dobrog okruženja“ za 2030. godinu kompanije Pernod Ricard. Plan se fokusira na sve aspekte poslovanja od „zrna do čaše“ i podržava ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.  Njegova četiri stuba, negovanje teroara, vrednovanje ljudi, kružno stvaranje i odgovorno domaćinstvo, oživljavaju viziju Grupe „créateurs de convivialité“ mobilišući sve zaposlene da se istog dana angažuju u lokalnim zajednicama tokom  » Dana odgovornosti » širom 86 zemalja.

Alexandre Ricard, predsednik i generalni direktor Grupe izjavio je: "Dan odgovornosti, pokrenut 2010. godine, postao je jedan od najvažnijih datuma za Pernod Ricard i njegovih 19.000 zaposlenih širom sveta. Kao izvorni „créateurs de convivialité“ mi prepoznajemo da svi imamo odgovornost da radimo na izgradnji boljeg sveta koji stvara zajedničku vrednost za sve. Ponosni smo što se bavimo nekim od najvećih problema održivosti sa kojima se suočavaju naši potrošači i zajednice".

Neke od inicijativa koje su ove godine pokrenute:  

- Povezana društva sa sedištem u Parizu – sedište Pernod Ricard, Martell Mumm Perrier-Jouët, Ricard, Pernod, Havana Club International, EMEA, LATAM & MENA i Breakthrough Innovation Group (BIG): sva povezana društva sa sedištem u Parizu se po prvi put okupljaju za ovogodišnji « Dan odgovornosti » kako bi osnovali „Fabriku za reciklažu“. Petnaest udruženja vode sednice o kružnoj transformaciji za tri glavne kategorije: predmete, tekstil i hranu.

- Pernod Ricard Francuska: Zaposleni grade održivi bar od recikliranih materijala i učestvuju u različitim radionicama kao što su kokteli sa nultim otpadom i gradnja eko-plastičnih prodajnih mesta.

- Pernod Ricard Ujedinjeno Kraljevstvo: aktivnosti uključuju pretvaranje materijala u predmete koji se koriste u zajednici, kao što je pretvaranje plastičnih flaša u klupe, različiti vidovi pomaganja dobrotvornim organizacijama koje produžavaju upotrebni vek predmetima, i čišćenje plaža.

- Pernod Ricard Indija: u saradnji sa Anthill Playscapes, zaposleni grade jedinstvena školska igrališta koja integrišu nastavne elemente širom 20 lokacija.

- Pernod Ricard Mozambik: preko 5.000 praznih boca preoblikuje se u pepeljare, čaše za višekratnu upotrebu i suvenire, čime se eliminiše upotreba plastike za ove predmete.

- Corby (Kanada): u saradnji sa Trash Tiki, zaposleni sarađuju sa barmenima radi podizanja svesti i u nalaženju rešenja za smanjenja otpada po pitanju hrane i pića, kao i otvaranje prvih održivih barova u Kanadi.

- Pernod Ricard Poljska: zaposleni, u saradnji sa Udruženjem za nulti otpad (Zero Waste Association), čiste bulevare Vistula u Varšavi. Akcije uključuju sakupljanje i razvrstavanje otpada, kao i postavljanje novih klupa, kanti i znakova o reciklaži.

- Pernod Ricard Winemakers Sjedinjene Američke Države: zaposleni stvaraju kućiće za sove i slepe miševe od slomljenih proizvodnih paleta korišćenih u vinogradima Kenvud (Kenwood) i Mum Napa (Mumm Napa), time pomažući mnogim vrstama sova i slepih miševa.

- Pernod Ricard Tajvan: nastavljajući inicijativu „Sjajimo svetlije, zajedno“, zaposleni koriste oko 200 recikliranih flaša za dekorisanje i osvetljenje lokalnog parka sa umetničkom postavkom i ekološki prihvatljivim izvorom energije.

- Pernod Ricard Adriatics: kako bi podigli svest o potrebi za promenom naše percepcije o krhkosti sveta u kome svi živimo, zaposleni u kancelarijama u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, radeći prema zajedničkom pozivu na akciju ‘’Transformiši s(v)e’’ koriste odbačene staklene flaše kako bi napravili umetnička dela od značaja. Slovenija će sve prihode od stvorenog nakita od stakla donirati svojim partnerima – Ekolozima bez granica. Hrvatska će slaviti more zajedno sa umetnicom Lilom Herceg otkrivanjem statue The Mediterranean Monk Seal Sculpture, koju je umetnica stvorila od prethodno sakupljenog otpada sa obale Mediterana.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!