Berza

Deripaskin “Rusal” izgubio polovinu svoje vrednosti

Ruski oligarh Oleg Deripaska, milijarder i vlasnik kompanije “United Co. Rusal”, koja proizvodi sedam odsto svetskog aluminijuma, u velikim je finansijskim problemima.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošlog petka uvele sankcije kojima zabranjuju Amerikancima da posluju s kompanijama kao što je “Rusal”, Deripaskina kompanija je ostala odsečena od zapadne ekonomije, a vrednost akcija “Rusala” na berzi u Hong Kongu se naglo prepolovila, javljaju Bloomberg i BBC.

Akcije “Rusala” pale su za 48 odsto na 2,42 honkongških dolara, na berzi u Hongkongu. Gubitak berzanske kapitalizacije je više od 3,5 milijardi dolara te kompanije koja predstavlja oko sedam odsto svetske proizvodnje aluminijuma.

Naime, čim je učinak novih sankcija postao očigledan investitori su rasprodali svoje akcije i obveznice, a stručnjaci sa berze su ovaj slučaj prozvali “ekonomskim ubistvom kompanije”. Ovaj pad vrednosti “Rusala” mogao bi da dovede do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati deo svojih dospelih obaveza.

Deripaskin “Rusal” će finansijski morati da spašava Kremlj, iako se ruska vlada još nije usaglasila o tome kako će državna pomoć izgledati. “Ruska vlada čini sve što može kako bi minimizirala negativne posledice”, poručio je Dmitri Peskov, glasnogovornik ruske vlade, dodavši kako su sankcije nezakonite.

Sankcije su, naime, obuhvatile ukupno sedam oligarha, 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili kojima upravljaju, kao i 17 viših zvaničnika ruske vlade, piše BBC.

Za Deripasku pak, za kojeg se dugo smatralo da je jedan od najkontroverznijih ruskih oligarha usko povezanih s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sankcije predstavljaju prekid sa Zapadnim poslovnim krugovima, koje je decenijama negovao, navodi se u analizi Bloomberga.

Pedesetogodišnji vlasnik aluminijskog giganta do današnjeg je carstva došao preko haotičnih  nemira u ruskoj aluminijskoj industriji tokom 1990-ih godina, a kontroverze iz tog doba prate ga sve do danas, iako nikada nisu zvanično potvrđene na sudu. Nakon spajanja 2007. godine sa OAO Sual Grupom i imovinom kompanije Glencore Plc., njegova je dominacija bila potpuna, a “Rusal” je postao najveći proizvođač aluminijuma na svetu. Deripaska, koji oduvek odbija svaku povezanost s nemirima devedesetih, u svojoj izjavi sankcije je nazvao “neosnovanima, smešnima i apsurdnim”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!