Berza

Deripaskin “Rusal” izbrisan sa berze

Akcije kompanije “Rusal” ruskog biznismena Olega Deripaske nestaće sa berzi, prenose svetski mediji.

Američko ministarstvo finansija najavilo je sankcije protiv sedam ruskih oligarha i 12 kompanija u njihovom vlasništvu, odnosno pod njihovom kontrolom, uz obrazloženje da profitiraju od "malignih aktivnosti" ruske države širom sveta.

Grupa ruskih biznismena uključuje, između ostalih, Olega Deripasku i njegov “Rusal”, čije su akcije izlistane u Hong Kongu i njegovu holding "EN+ Group".

Međunarodne finansijske grupe preduzele su mere kako bi se distancirale od deonica, obveznica i metala ruskog aluminijumskog giganta “Rusala”, nakon što su mu Sjedinjene Države uvele sankcije.

Deonice “United Company Rusala”, koji spada među najveće proizvođače aluminijuma u svetu, biće izbrisane iz globalnih deoničkih i obvezničkih indeksa, a najavljena je i zabrana trgovanja njegovim metalom na Londonskoj berzi metala (LME) i u berzanskoj grupi CME.

FTSE je najavio brisanje “Rusala” i “EN+ Group”-a iz svojih deoničkih indeksa na otvaranju tržišta počevši od 13. aprila.

Bloombergovi korisnici u Evropi izjavili su za Reuters da Bloomberg više ne prikazuje cene deonica “Rusala”, “EN+ Group”-a i švajcarskog proizvođača pumpi “Sulzera”, koji su na popisu sankcija. U Bloombergu nisu želeli da komentarišu tu informaciju.

U sredu je Tradeweb, koji spada među najveće platforme za trgovanje obveznicama u svetu i u većinskom je vlasništvu “Thomson Reuters Corpa”, objavio da više ne prikazuje cene “Rusal”-ovih obveznica. "Obveznice su uklonjene s platforme", kazala je predstavnica Tradeweba.

Iz američke investicione banke “JPMorgan Chase” saopšteno je da će 30. aprila isključiti “Rusal”  iz grupe indeksa, koji sadrže korporativne obveznice kompanija iz tranzicionih zemalja CEMBI.

“Rusal”-ovi aluminijumski brendovi isključeni su ujedno iz LME-a, najvećeg tržišta industrijskih metala u svetu, kao i iz američke berze Comes, čiji je CME vlasnik. Američki CME opozvao je 10. aprila odobrenje za isporuke “Rusal”-ovog metala prema CME-ovim terminskim ugovorima, pokazuje obaveštenje na njihovoj internetskoj stranici.

Trgovinska kuća “Glencore”, prodavac “Rusal”-ovog metala, namerava da objavi force majeure za deo isporuka aluminijuma, izjavio je za Reuters neimenovani upućeni izvor.

Zbog straha od nestašice, cene aluminijuma ponovo su snažno porasle, dostignuvši najviši nivo u poslednjih 11 nedelja.

Analitičari procenjuju udeo “Rusal”-a u globalnom snabdevanju aluminijumom na nekih 14 odsto, kada se izuzme vodeći dobavljač Kina. Procenjuje se da će ove godine biti proizvedeno oko 65 miliona tona tog metala.

Oleg Deripaska je jedan od najbogatijih Rusa, veoma blizak predsedniku Vladimiru Putinu. Deripaska se nije mnogo eksponirao, a našoj javnosti je postao zanimljiv zbog interesovanja njegove kompanije, “Bejzik element”, za privatizaciju RTB-a Bor.

Depiraska je radio za kompaniju “Sajanogorsk Aluminijum Smelter”, u kojoj je od 1994. do 1997. godine obavljao funkciju generalnog direktora. On je u privatizaciji uspeo da kupi veliki udeo o toj kompaniji.

Ruska vlada najavila je kratkoročnu finansijsku podršku za “Rusal” kako bi ostao likvidan, a spremni su da ponude i druge oblike pomoći. Razmatra se, takođe, odgovor na američke sankcije u vidu odgovarajućih mera prema američkoj, odnosno robi, koju u Rusiji proizvode američke kompanije.

Prema podacima ruske carinske uprave, Rusija je prošle godine iz SAD-a uvezla robu u ukupnoj vrednosti od 12,5 milijardi dolara, uključujući avione, mašine, lekove i hemikalije.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!