Razvoj

“Delta” jedina dala ponudu za Sava centar

Kompanija “Delta holding” je jedina poslala ponudu za učešće u javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom.

Podsetimo, na prvi propali tender koji je raspisan još 2016. godine, javili su se na jednoj strani “Delta holding”, a na drugoj konzorcijum koji su činili Aerodrom “Nikola Tesla”, “Energoprojekt” i Beogradski sajam. Međutim, u drugom krugu nije stigla nijedna obavezujuća ponuda, pa je kompletan posao propao.

Ovoga puta, po svemu sudeći, u igri je ostala samo “Delta” Miroslava Miškovića, koja nije krila da je zainteresovana da vrati stari sjaj Sava centru i pasaralom ga spoji sa budućim hotelom “Interkontinental”, pored “Kraun plaze”, koji već imaju u blizini, piše “Blic”.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, Grad Beograd bi u ovo partnerstvo uložio nepokretnosti, sam objekat Sava centra i zemljište na kojem se nalazi, a privatni partner novac. I to minimum 12,5 miliona evra, dok je na prvom neuspelom tenderu ta suma iznosila 15 miliona. Partner bi bio zadužen i za izbor profesionalnog menadžmenta koji bi upravljao kongresnim centrom, te bi dobio 49 odsto akcija, dok bi većinski vlasnik ostao Grad Beograd.

Naravno, ostaje pitanje da li će komisija koja bude razmatrala ponudu “Delta holdinga” istu i prihvatiti ili će je iz nekog razloga odbiti. Ukoliko bude ocenjena kao zadovoljavajuća, “Delta” će imati nekoliko meseci roka da u drugoj fazi tendera osim konkretne finansijske ponude predstavi i biznis plan na 10 godina, kao i plan kompletne rekonstrukcije objekta.

Iako u dokumentaciji stoji da ulaganja u Sava centar ne mogu biti ispod 12,5 miliona evra, a “Delta” je u nekoliko navrata, najavljivala čak i duplo veću sumu, nije mali broj onih koji smatraju da bi i to bilo nedovoljno za kompletno sređivanje i modernizaciju ovog objekta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!