1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Srbije / “Dani energetike” u Novom Sadu okupili najbolje svetske mlade inovatore
dani energetike

“Dani energetike” u Novom Sadu okupili najbolje svetske mlade inovatore

Na Novosadskom sajmu nedavno su održani 6. Međunarodni dani energetike i investicija, koje su organizovali Centralno evropski forum za razvoj  (CEDEF), Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV i Novosadski sajam.

Na Međunarodnim danima energetike i investicija obrađene su teme koje objedinjuju energetiku sa investicijama i ekonomijom, a razmenjene su i najaktuelnije ideje i rešenja iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine, a gradovi Novi Sad i Zrenjanin su i ove godine bili Grad partner i Grad prijatelj Dana energetike i investicija.

Ana Bovan, predsednica CEDEF-a je rekla da su svi dogovoreni poslovi i uspešni skupovi direktna posledica odlične pripreme samih učesnika, koji su na Novosadskom sajmu praktično završavali ono što su unapred dogovorili.

Pored eksperata iz naše zemlje na stručnim skupovima, panelima i konferencijama su govorili i stručnjaci iz Izraela, SAD, Austrije, Nemačke, Italije, Češke, Republike Srpske, Crne Gore.

U fokusu više od 25 konferencija, radionica i prezentacija najvažnija pitanja su bila u domenu energetike, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine.

Prema rečima Maje Barać Stojanović, generalne direktore CEDEF-a, ovogodišnji Međunarodni dani energetike i investicija su specifični i po tome što su imali priliku da se predstave i najbolji mladi inovatori koji su priznanja za svoje projekte dobili ne samo na domaćem već i na svetskom nivou.

Poseban značaj dat je i temama koje prate biomasu, što je važno i u socijalnom smislu jer je tu prostor za otvaranje novih radnih mesta i uvođenje zelene energije.

 

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.