Industrija

“Daimler” investirao 100 miliona dolara u estonski “Taxify”

Vlasnik Mercedes-Benza, “Daimler”, uložio je u estonski startup “Taxify” više od 100 miliona dolara, predvodeći najnoviju investicionu rundu u kompaniju koja se pozicionira kao evropski konkurent Ubera.

“Taxify” je prikupio ukupno 175 miliona dolara, već je izgradio mrežu u 40 gradova u Evropi i Africi, a sada najavljuje veliko širenje i ulaganje u razvoj svoje tehnologije. Kako piše Financial Times, među ulagačima je i Didi Chuxing, “kineski Uber”, potom evropski fond rizičnog kapitala Korelya Capital i Taavet Hinrikus, jedan od osnivača superuspešnog finansijsko-tehnološkog startupa “Transferwise” (takođe pokrenutog u Estoniji), piše “Jutarnji list”.

Prema udelu u “Taxify”-u, koji je ovim ulaganjem realizovao “Daimler”, valuacija tog startupa sada je premašila milijardu dolara. U mnogim gradovima još gube novac, ali najavljuju da će ove godine obaviti vožnji u vrednosti od oko milijardu dolara. Osnivač i direktor Marcus Villig (24) tako je postao jedan od najmlađih vlasnika “jednoroga” u svetu, kako se nazivaju tako vredni startupi.

Vilig je izjavio za FT da na “Daimler” gledaju kao na najprogresivniji od svih proizvođača automobila - i što se tiče usluge deljenja automobila i što se tiče razvoja autonomnih automobila. Uvažavanje je očito uzajamno, a “Daimler”-ov predstavnik će sada ući i u Nadzorni odbor “Taxify”-a.

Inače, Daimler je osnovao podružnicu Daimler Mobility Services i već uložio u uslugu MyTaxi, dostupnu sada u 11 zemalja od Nemačke i Britanije do Perua i Čilea, kupio američku aplikaciju za ride sharing Via, a između ostalog vodi i uslugu deljenja automobila Car2Go, koja se trenutno spaja s BMW-ovom uslugom DriveNow. Pritom se hvale i da je Mercedes opet na vrhu u premium segmentu tržišta i da su izrazito uspešni i spremni za sve scenarije koji dolaze.

Za njih je, piše Techcrunch, prekretnica bila kada su kao investitora, u ranijoj ulagačkoj rundi prošlog leta, pridobili Didi Chuxing, kinesku kompaniju koja je iz Kine isterala Uber preuzevši njihov tamošnji biznis. Kinezi su im, naime, omogućili pristup svojoj mreži znanja i iskustva. Didi Chuxing je u ekspanziji, a obilno ulaže u razne Uberove konkurente širom sveta (pa i u Americi) slično kao i u “Taxify”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!