Svet građevinarstva-nekretnina

Da li za luksuzni stan u centru grada treba plaćati porez hiljadu evra?

Godina koja dolazi mogla bi biti jedna od poslednjih u kojima se porez na imovinu obračunava kao sada.

Ukoliko se usvoje sugestije stručnjaka za tu oblast i donesu novi zakoni, ubuduće bi osnovicu na koju se cena obračunava diktirala tržišna vrednost stana, ali računata drugačije nego što se to radi sada. Na primer, prizemni stan u centru grada u staroj zgradi sa zidovima od naboja ne bi se više obračunavao po istoj ceni kao kod komšije koji živi u zgradi koja je stara, ali kvalitetnija. U toku je projekat „Reforma poreza na imovinu” koji finansira Vlada Švajcarske. Kada se on završi, sledile bi i izmene propisa.

Kada biste pitali mnoge žitelje Vojvodine koji preferiraju život u gradu gde bi najviše voleli da stanuju, znatan deo njih bi radije izabrao stare salonske stanove u centru nego one modernije u gradskim spavaonicama. Suma poreza se obračunava po prodajnoj ceni kvadrata. To je skupo, ali vlasnici imaju pravo na amortizaciju, koja maksimalno iznosi 40 odsto. Većina tih poželjnih stanova je građena u razdoblju između dva svetska rata pa ispunjavaju sve uslove za puni takav odbitak. Stanovi u novim naseljima su jeftiniji od onih u centru. To se, naravno, oseća i kod obračuna poreza. Međutim, amortizacija je tu manja. Tako se može dogoditi da adaptirana šupa u centru nosi veći porez nego moderna stan iste kvadrature na periferiji, prenosi Dnevnik.

O tome kako bi te nepravde trebalo ispraviti stručnjak za poreze i profesorka Fakulteta FEFA Milica Bisić za TV Prva kaže da bi prilikom obračuna stana u obzir trebalo uzeti vrednost zgrade, a ne pojedinačnog stana. Pravednije je da čovek plati porez prema vrednosti imovine koju poseduje neog prema zoni gde je ona. LJudi treba da plaćaju porez prema bogatstvu koje poseduju.

Direktor projekta „Reforma poreza na imovinu” Aleksandar Grunauer kaže: “Ako imate nepokretnost koju sebi ne možete da priuštite prema vašem kućnom budžetu, prodajte stan”, savetuje on. Kako dodaje, ukoliko je neko nasledio salonski stan od 150 kvadrata u centru grada a živi sam, to mora i da ga košta. Po njegovim rečima, stan od sto kvadrata u centru na prvoklasnoj lokaciji trebalo bi da ima porez od 1.000 evra godišnje.

O tome da bi to napravilo problem mnogima koji žive u stanovima koje su kupile prethodne generacije on kaže: “Naslednici mogu prodati stan, dobiti dosta novac i živeti tamo gde to sebi mogu dozvoliti”.

O tome koliko je ova novina primenjiva na terenu Mileva Kovačević iz lokalne poreske administracije u Rumi kaže: “Gradovi su podeljeni po zonama, podseća ona”. Kako dodaje, svi stariji stanovi imaju maksimalnu amortizaciju.

Najavljene novine najviše bi mogle zaboleti one u većim gradovima. U manjim varošima velikih razlika među zonama i cenama nekretnina i nema.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!