Poresko savetovanje

Da li se oporezuje dohodak iz inostranstva?

Teniser iz Srbije osvoji ATP turnir u Kini i po tom osnovu dobije novčanu nagradu; muzičar iz Srbije održi koncert u Sloveniji i zaradi honorar; građevinski inženjer iz Srbije odlazi na privremeni rad u Rusiju: ovo su sve primeri kada srpski državljani ostvaruju dohodak po osnovu rada u inostranstvu. U kojoj zemlji dohodak treba da bude oporezovan u ovim slučajevima: u Srbiji ili zemlji u kojoj je srpski državljanin obavljao rad?

Zakon o porezu na dohodak građana definiše uslove pod kojima se fizičko lice smatra poreskim rezidentom Srbije. Poreski rezident Srbije je fizičko lice koje zadovoljava sledeće kriterijume:

1. Na teritoriji Srbije ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2. Na teritoriji Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana (više od 6 meseci) u periodu od 12 meseci

Poreski rezident Srbije je obveznik poreza na dohodak koji je ostvaren i u Srbiji i van Srbije, s tim što može ostvariti pravo na poreski kredit po osnovu poreza plaćenog po istom osnovu u inostranstvu. Ukoliko lice nije poreski rezident Srbije, obveznik je poreza na dohodak koji je ostvaren isključivo u Srbiji.

Kao što se može zaključiti iz prethodnog, državljanin Srbije ne mora istovremeno i biti poreski rezident Srbije, već drugi faktori mogu biti od značaja: da li je lice prijavilo prebivalište u Srbiji, da li poseduje/iznajmljuje nekretninu u Srbiji, gde živi njegova/njena porodica, koliko dugo boravi u Srbiji itd. U mnogim slučajevima mogu postojati značajne nedoumice da li je lice poreski rezident Srbije ili druge države: ovakve slučajeve države regulišu putem ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Ukoliko nije potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, može se desiti da je jedno lice istovremeno poreski rezident Srbije i poreski rezident druge države i obe zemlje će oporezovati njegov celokupni dohodak.

U slučaju da živite ili periodično boravite u Srbiji, a istovremeno zarađujete dohodak u inostranstvu, savetujemo Vas da prvo proverite da li Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom u kojoj zarađujete dohodak, kako biste proverili da li ste poreski rezident Srbije ili druge države. Ukoliko ne postoji ugovor, neophodno je da analizirate poresku regulativu i Srbije i druge države.

Srećko Ćosović,                                     

Konsultant, WTS Porezi i Finansije

 

WTS Porezi i Finansije d.o.o.http://www.wtsserbia.com/

Naša osnovna delatnost je pružanje usluga multinacionalnim kompanijama, brzo-rastućim sistemima, kao i malim privatnim firmama i sveobuhvatna podrška u njihovom biznisu u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!