Industrija

Da li je Železara u Smederevu prva srpska žrtva trgovinskog rata SAD i Kine?

Prvo je Amerika uvela carine na jeftin kineski čelik, a potom je Kina uzvratila istom merom. Amerika je onda uvela carine i Evropi, na šta je Evropska komisija odgovorila tako što je uvela ograničenja za čelik iz zemalja trećeg sveta, uključujući i Srbiju.

EU je kvote za srpsku železaru uvela u februaru, na predlog Evrofera, moćnog udruženja evropskih proizvoča čelika. Od tada važi globalna kvota, prema kojoj sve zemlje trećeg sveta do kraja juna mogu da izvezu samo 3,3 miliona tona čelika. Između ostalih, to se odnosi i na Tursku, Rusiju, Kinu i Brazil.

U vreme kada su ograničenja uvedena premijerka Ana Brnabić tvrdila je da Srbija neće biti pogođena ovim merama. "U ovom trenutku mislim da je naša železara u potpunosti bezbedna, da smo sigurni. Svakako će mere morati da idu i prema Srbiji. Imamo političke garancije da Srbija neće biti bilo kako negativno pogođena", rekla je tada premijerka, prenosi RTS.

Međutim, februrske kvote, bile su samo početak čeličnog rata u kome se Srbija našla. Zemlje trećeg sveta do kraja ovog meseca imaju pravo da izvezu ukupno 3,3 miliona tona. Podaci Evrofera pokazuju da su samo u prva tri meseca zemlje trećeg sveta izvezle 2,2 miliona tona čelika. Evropa je već spustila rampu, tako da "Hestil" iz Smedereva više ne može da izvozi čelik na to tržište.

Najviše čelika izvezla je Turska. Za samo tri meseca – više od milion tona čelika. Rusija je izvezla više od 300.000 tona. U istom periodu, izvoz srpskog čelika u Evropu bio je 88.000 tona. Podsetimo, kineska kompanija je posle kupovine srpske železare, najavila da će proizvodnju podići na dva miliona tona uz očekivanje da će najveće količine plasirati na tržište EU.

U julu stupaju na snagu nove kvote. Kako RTS nezvanično saznaje, srpski pregovarački tim ovih dana je boravio u Briselu i pokušao da ispregovara dodatno povećanje kvota. Srbija je od Brisela već jednom tražila da bude izuzetak, ali u tome nije uspela. Naime, EU je kvote prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji i stoga nema izuzetka.

Od kako je preuzela upravljanje smederevskom čeličanom, kineska kompanija je dramatično povećavala izvoz. Za samo godinu dana izvoz u Evropu je sa 700.000 dostigao milion tona. A proizvodnja je rasla još brže. Tako je u januaru 2018. godine u odnosu na isti mesec prethodne proizvodnja bila veća za neverovatnih 100 odsto.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!