Softver

Da li je Vaše preduzeće pripremljeno za sajber napad?

Nijedno preduzeće, bilo malo ili veliko, ne može sebi da dozvoli da ignoriše pitanje sajber bezbednosti. Prema nedavnom izveštaju istraživanja o kršenju podataka iz Verizon-a, 60 odsto sajber-napada targetira SMB-ove i najčešće zato što su lake mete.

Međutim, nemojte sedeti skrštenih ruku i čekati da Vas to zadesi. Evo nekoliko alata i usluga koje mala i srednja preduzeća mogu koristiti da bi se zaštitili od sajber napada.

1. Obezbedite siguran kancelarijski hardver.

"U težnji da zaštiti Cloud mnoge firme zanemaruju važnost zaštite hardvera. Istina je da je lakše zaštiti 500 zaposlenih jedinstvenom cloud štitom, anego što je bezbedno sačuvati 500 računarskih hardvera, ali pored stvaranja sigurne mreže, mala preduzeća moraju izabrati siguran hardver i usvojiti sigurnosne protokole kako bi se zaista zaštitili. HP Inc. je razvio program Touchpoint Manager za sigurnost softvera koji pomaže kompanijama da pojednostave svoju zaštitnu politiku, minimiziraju bezbednosne propuste i nadgledaju zaštićene sisteme.

2. Držite špijune izvan vaše e-pošte.

Marketeri, advokati i prodajni ljudi naširoko koriste rešenja za praćenje e-pošte radi poboljšanja prodaje i bolje saradnje sa trenutnim klijentima. Ova rešenja su naročito popularna u CRM sistemima. Ali cibercriminals takođe koriste ove alate za praćenje datuma i vremena otvaranja e-pošte, gde se otvaraju, gde se prosleđuju i slično.

MailControl dozvoljava kompanijama da blokiraju špijunske mailove i sprečavaju ih da dođu u Vaše prijemno sanduče. To je posebno efikasno sredstvo u sprečavanju ciljanih phishing napada koji bi mogli da ugroze vaše podatke.

3. Zaustavite ransomvare.

Malim preduzećima danas preti najveća opasnost od ransomware-a. FBI procenjuje da preko 4.000 američkih preduzeća na dnevnom nivou biva zaraženo ransomvare-om. Ransomvare preuzima kontrolu nad datotekama u malim poslovnim mrežama šifrujući ih i držeći ih kao taoce. Postojeći alati, kao što je antivirus, nisu efikasni protiv brzo promenljivih varijanti ransomware-a.

WatchPoint ima jednostavan alat, nazvan CriptoStopper, koji mala preduzeća mogu preuzeti i instalirati kako bi zaštitili svoju mrežu. CriptoStopper radi tako što raspoređuje datoteke mamaca kroz mrežu, a kada su ove datoteke kriptovane, zaraženi korisnik je izolovan, a ransomvare se zaustavlja pre nego to uspe da nanese bilo kakvu štetu nanošenja štete.

4. Obučite svoje zaposlene.

Jedan od najčešćih napada na mala preduzeća (a koji se lako mogu predvideti i sprečiti) je ‘napad socijalnog inženjera’ izazvan pokušajem phishing-a, nepravilnom upotrebom interneta ili dolaznim telefonskim pozivima. Najnoviji sistemi za obuku na tržištu dizajnirani su za velika preduzeća, ali neke kompanije kreiraju rešenje kako bi pomogla svim oblicima poslovanja, koliko god ona bila mala ili velika: od firmi sa par zaposlenih do korporacijama sa više hiljada radnika. Važno je obučiti zaposlene da budu svesni opasnosti, kako bi znali da je prepoznaju.

5. Izaberite SLL za svoju web stranicu.

Tradicionalno, kompanije koriste SSL / TLS sertifikate (prikazane kao "https") samo za korpe za kupovinu ili na stranicama za prijavljivanje. To može biti od velike pomoći, jer se na taj način šifruju podaci koji se šalju između računara i SMB-ovog veb servera. Ukoliko kompanije koriste sertifikat Extended Validation web pregledač će prikazati zeleni katanac, lokaciju u adress baru i ime kompanije pored adrese web stranice.

Pored toga, dajemo Vam par saveta IT stručnjaka Dena Hubarda:"Prvo, budite sigurni da imate aktivna bezbednosna rešenja koja su se prethodno pokazal kao efikasna u  otkrivanju i zaustavljanju većine malwera i postarajte se da budu raspoređeni na kritičnim tačkama unutar kompanije. Drugo; napravite rezervne kopije podataka (backup). Ako imate kopije svih važnih informacija, niste ostavljeni na milost i nemilost potencijalnim napadačima."

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!