Projekti

Čitalački maraton Izdavačke kuće „Klett“ – najbolji roman za mlade „Jaje, mleko, voda...“

Đaci Srbije su izabrali! U Čitalačkom maratonu Izdavačke kuće „Klett“ iz Beograda za pobednički roman za mlade od 11 do 14 godina proglašen je roman „Jaje, mleko, voda...“ autorke Mine D. Todorović.

U prvoj godini organizovanja akcije Čitalački maraton, na raspisani Konkurs za neobjavljeni roman pristiglo je 209 rukopisa. Članovi Stručnog žirija, književni kritičar Petar Arbutina (predsednik), profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Ćećez Iljukić i urednik Krsta Popovski, kao i 142 člana Glavnog žirija, sastavljenog od nastavnika srpskog jezika i književnosti, odabrali su svojim glasovima pet rukopisa, koji su odštampani u prvoj ediciji. Ovi romani su se analizirali na radionicama u čak 520 osnovnih škola. Čitalački klubovi formirani u školama brojali su 8.500 učenika.       

Ove godine, druge po redu, još više autora poslalo je svoje rukopise, pa je tako Stručni žiri imao zadatak da pažljivo pročita i pregleda njih 437. Stručni žiri i 157 članova Glavnog žirija i ovaj put su odabrali pet najboljih naslova, koji su štampani u okviru drugog kola edicije.  Ove školske godine 9.500 članova Čitalačkih klubova uživalo je u nagrađenim romanima na radionicama koje se organizuju u osnovnim školama.

Po završetku glasanja, književni sud koji su dali đaci poklopio se sa onim, koji su dali njihovi nastavnici:

1. mesto: Jaje, mleko, voda...Mina D. Todorović

2. mesto: Osnovci, Biljana Lana Maksimović   

3. mesto: Navijam za šaptača, Biljana Marković Jevtić

4. mesto: Kad dnevnik progovori, Ivana knežević

5. mesto: Ex Yu pionir, Boris Jašović

Mladi čitaoci – glasači dobili su pobednički roman na poklon, kako prve tako i druge godine. Na kraju školske godine održano je izvlačenje gde je 50 učenika, koji su popunili evaluacioni formular za ocenjivanje, nagrađeno posebnim nagradama. Broj Čitalačkih klubova u osnovnim školama u Srbiji se povećava iz godine u godinu na naše veliko zadovoljstvo. Cilj akcije Čitalački maraton, koja je podržana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jeste da neguje srpski jezik i književnost za decu i mlade, kao i da motiviše mlade da čitaju.  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!