Berza

Cene nafte prošle nedelje pale za više od 3,5 odsto

Na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje pale su za više od 3,5 odsto, jer je investitore zabrinuo rast proizvodnje i zaliha u SAD-u, kao i najava američkog predsednika Donalda Trampa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje potonula je 4,2 odsto, na 64,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 odsto, na 61,25 dolara.

Pad cena nafte posledica je, između ostalog, Trumpove najave da će uvesti carine na uvoz čelika u SAD od 25, a aluminijuma od 10 odsto, što je izazvalo strahovanja ulagača od trgovinskih ratova i slabljenja rasta svetske privrede.

Naime, Trampova najava izazvala je oštre odgovore iz Evropske unije, koja je najavila protivmere, Kanade, Kine...

Američka industrija proizvodnje nafte i gasa, takođe, ne odobrava Trampove planove pa je poručila da bi uvođenje carina izazvalo pad zaposlenosti u energetici, jer bi povećalo troškove velikih infrastrukturnih projekata.

"Najava carina izazvala je i bojazan da privredni rast neće biti dovoljno snažan da bi podstakao potražnju za naftom", kaže Gene McGillian iz analitičke kompanije “Tradition Energy”.

Negativno su na cene nafte uticali i podaci o neočekivano snažnom rastu zaliha nafte i benzina u SAD.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!