Energetika

Cena gasa u Evropi najniže u poslednjih deset godina

Evropske cene prirodnog gasa su ove nedelje pale na najniži nivo u poslednjih 10 godina, usled bitke za tržišni udeo između najvećih proizvođača, Rusije i SAD.

Cene bi trebalo da nastave da padaju, u uslovima kada referentna cena gasa u Holandiji nastoji da se oporavi od pada ispod 10 evra po megavat-satu, koji je zabeležila ranije ovog leta.

Cena gasa za isporuke u ovom mesecu na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u Zapadnoj Evropi, trenutno je na najnižem nivou od 2010. godine zbog viška ponude, prema analizi konsultantske kompanije "Rystad Energy".

U septembru, skladišta gasa u severnoj Evropi biće puna, što povećava rizik od daljeg pada cena", rekao je Nik van Kuteren iz holandske energetske kompanije PZEM i dodao da, istovremeno, veliki dobavljači, poput Rusije, pokušavaju da povećaju udeo na tržištu, prenosi Tanjug.

Zalihe širom severozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su 28. avgusta nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 odsto kapaciteta.

Uprkos padu cena gasa, Rusija i SAD su drastično povećale izvoz u prvih pet meseci ove godine. Rusija je prošle godine učestvovala sa 38 odsto u evropskoj potrošnji gasa. S druge strane, podaci američke Uprave za informacije o energetici pokazali su da je godišnji izvoz TPG-a u Evropu u 2018. godini bio 13 puta veći nego u 2016. godini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!