Finansijske usluge

CEB: Odobreni krediti u iznosu od 1,1 milijardu evra, Srbiji 200 miliona evra

Upravni savet Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) odobrio je kredite u vrednosti od skoro 1,1 milijardi evra za socijalne projekte u 11 evropskih zemalja.

Pri tom, za Srbiju je izdvojena najveća suma - 200 miliona evra kredita za ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, navodi se u saopštenju Razvojne banke Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu.

Sredstvima CEB-a će se finansirati nadogradnja nekoliko javnih zdravstvenih ustanova u oko 20 gradova u Srbiji, od čega će koristi imati, kako se procenjuje, blizu 1,3 miliona ljudi, uključujući pacijente i medicinsko osoblje, dodaje se u saopštenju.

Od zemalja na prostiru nekadašnje Jugoslavije, CEB je odobrio kredit jedino Sloveniji, odnosno Slovenačkom fondu za stanogradnju, u iznosu od 50 miliona evra za finansiranje izgradnje 800 novih socijalnih stambenih jedinica u Ljubljani i Mariboru.

Među zemljama kojima su odobreni krediti su i Češka Republika (100 miliona evra), Finska (60 miliona), Gruzija (pet miliona), Nemačka (80 miliona), Italija (150 miliona), Letonija (15 miliona), Poljska (150 miliona), Rumunija (177 miliona) i Španija (100 miliona evra).

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!