Društvo

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji porastao na hiljadu

U Srbiji je u poslednja tri meseca registovano preko 1.000 slučajeva obolelih od malih boginja, kazu u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu.

Najviše obolelih je mlađe od 5 i starije od 30 godina, a sve više obolelih od ove zarazne bolesti je i među medicinskim radnicima. Medicinska struka apeluje na roditelje da na vreme vakcinišu svoju decu, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Vakcinacija protiv malih boginja uvedena je 1971. godine, kada se davala jedna doza.

Druga je dodata devedesetih godina prošlog veka. Oni koji su primili samo jednu dozu delimično su zaštićeni kaže dr Srđa janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike, dok primaoci obe doze imaju zaštitu 99 odsto.

Sve veći broj obolelih koji su stariji od 30 godina, ali i sve više zaraženih među medicinskim osobljem nameće pitanje vakcinacije odraslih.

"To je organizaciono pitanje, pitanje državne odluke po pravilniku vakcinišu se deca bilo je do 14 godine, sada je podignuto na 18. Međutim vakcinacija odraslih moguća je jedino ako se proglasi stanje takve opasnosti da iziskuje takvu meru, što je organizaciono pitanje. Za sada još ne", kaže Janković.

Naglašava da opšta imunizacija još uvek ne može da se poredi sa 80-im godinama prošlog veka, kada je u Srbiji bila najveća moguća, ali ohrabrujuć je podatak da je visok procenat vakcinisanih u školskom uzrastu.

Ipak među poredškolcima u Beogradu, Nišu i još nekim gradovima, on je još uvek nizak, te nije dotignut zaštitni prag od 95 odsto.

"Dakle epidemija u svakom slučaju ne može da prestane trenutno ako sve uradimo kako treba i ako bude bilo sreće dostići će zenit za nekoliko nedelja i onda će početi lagano da jenjava. Važno je izvući pouke iz toga", naglašava on.

Veliki broj roditelja, kako ima opravdan strah od alergološke reakcije na prisustvo belanceta u vakcinama, ali imunolozi naglašavaju da nema opasnosti ako je reč o blažim vidovima alergije, dok se kod težih oblika vakcinacija sprovodi uz konsultacije sa alergolozima.

Dr Janković naglašava da su male boginje opasne, ali i da se stanje sa vakcinisanjem popravlja te da se poverenje polako vraća.

Cilj kontinuirane vakcinacije jeste postizanje kolektivnog imuniteta, kažu lekari. Kada se on postigne onda su zaštićeni i oni koji zbog medicinskih indikacija ne mogu da prime vakcinu. Vakcinisanjem pojedinac štiti sebe, ali isvoju okolinu, zajednicu naglašava struka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!