Bez kategorije

Britanija produžava rok za pregovore o formiranju vlade Severne Irske

Britanska vlada odlučila je da produži rok za pregovore o formiranju vlade s podelom vlasti u Severnoj Irskoj do kraja juna.

Britanska vlada odlučila je da produži rok za pregovore o formiranju vlade s podelom vlasti u Severnoj Irskoj do kraja juna.

Ta odluka omogućava britanskoj vladi da izbegne odlučivanje o tome da li da sazove nove izbore u Severnoj Irskoj - koji bi bili treći po redu u roku od godinu dana ili da prvi put posle 10 godina uvede direktnu vladavinu Londona.


Zvaničnik blizak regionalnoj administraciji i član stranke koja učestvuje u pregovorima potvrdili su da je doneta odluka o produženju roka do kraja juna za pregovore koji bi trebalo da budu okončani početkom maja.


Nekoliko stranaka saopštilo je da su pregovori neodrživi, jer su stranke učestvuju na vanrednim opštim izborima u Britaniji, predviđenim za 8. jun. Vlada britanske premijerke Tereze Mej je prošle nedelje produžila rok irskim nacionalistima i probritanskim unionistima da oforme novu administraciju u Severnoj Irskoj.


Irska strahuje da bi poziv premijerke Mej na vanredne opšte izbore u junu mogao da ugrozi šanse za rešavanje političke krize u Severnoj Irskoj, saopštio je u utorak irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan.


Britanski ministar za Severnu Irsku Džejms Brokenšajer izjavio je da izbori neće promeniti pristup Londona toj pokrajini i da i dalje postoji šansa za postizanje sporazuma o formiranju nove vlade s podelom vlasti pre krajnjeg roka.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.