Industrija

“Boing”- pad profita, troškovi porasli za milijardu dolara

Prihodi i gotovinski tok “Boinga” snažno su podbacili u prvom kvartalu u odnosu na prognoze Vol strita.

Zbog toga je kompanija suspendovala svoje poslovne ciljeve za celu 2019. godinu.

“Boing” je saopštio da se suočio sa rastom troškova od jedne milijarde dolara u prvom tromesečju, završenom 31. marta, zbog zaustavljanja isporuka modela 737 MAX kupcima širom sveta, nakon što se u martu srušio avion 737 "Ethiopian Airlines"-a na letu od Adis Abebe za Najrobi.

Kompanija je, takođe, saopštila da zaustavlja otkup svojih akcija, javlja Rojters.

Posledice ovog fatalnog pada aviona, drugog u roku od pet meseci, koji je odneo više od 100 života, dovele su do toga da “Boing” smanji proizvodnju tog mlaznjaka na 42 aviona mesečno sa ranijih 52, i da operativni novčani tok u prvom kvartalu bude za oko 350 miliona dolara manji nego godinu dana ranije.

Operativni gotovinski tok je u prvom tromesečju pao na 2,79 milijardi dolara sa 3,14 milijardi dolara iz istog periodia prošle godine, podbacivši takođe u odnosu na prosečnu procenu analitičara na Vol stritu koji su očekivali da će iznositi 2,82 milijarde dolara.

Prihodi “Boinga” su u posmatranom periodu pali za dva procenta na 22,92 milijarde dolara, što je niže od 22,98 milijardi dolara koliko su u proseku procenjivali ekonomisti.

Iz “Boinga” su naveli da je njihova dobit iz osnovne delatnosti, kada se isključe određene stavke, u periodu januar-mart pala na 3,16 dolara po akciji sa nivoa od 3,64 dolara po akciji godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali da će profit Boinga iznositi 3,16 dolara po akciji.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!