Računovodstvo i finansije

Blokčejn tehnologija ugrožava posao računovođa

Na koji način nove tehnologije utiču na klijente i zaposlene? Ono što je jasno je da je pozicija računovodstva ugrožena i da je način rada, koji je nama poznat, zastareo.

Četiri velike firme, koje se bave računovostvom-Deloitte, Pricewaterhouse Coopers, Ernest Young, KPMG zauzimaju stav „ako ne možeš da ih pobediš, priključi im se“ kada su u pitanju blokčejn tehnologije.

Od sredine 2017. godine Deloitte je sam imao 250 zaposlenih u laboratorijama distributivnih glavnih knjiga, mada su i preostale 3 kompanije podjednako agresivne po ovom pitanju. Inače 40 odsto njihovih ukupnih prihoda, koji iznose 127 milijardi dolara, se odnose na poslove revizije i osiguranja u kojima je zaposleno blizu 300 hiljada ljudi.

Ove firme istražuju kako bi blokčejn tehnologija mogla da utiče na njihove klijente. Primenom ove tehnologije, tradicionalno  računovodstvo - organizacije i knjiženje će postati beskorisno. 

Kada glavne knjige i knjiženje postane automatsko, ručno knjiženje će postati prošlost. Mašine će biti te koje će unositi, analizirati i vršiti reviziju podataka, i to sve u razmaku od nekoliko minuta. Samo u Americi je zaposleno 1,3 miliona ljudi u industriji računovodstva. Ovaj rizik se odnosi i na poslove  vezane za bankarstvo, finansijsko tržište, čak i na advokate. 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!