Računovodstvo i finansije

Bjelovar - prvi tax free grad: 3 godine bez poreza i naknada

Osječka gradska uprava odlučila je da pošalje stručnu ekipu u Bjelovar, odakle stižu informacije da su osmislili novi model za privlačenje inevsticija.

Tamošnje gradske vlasti osmislili su da sve preduzetnike koji žele uložiti novac na njihovom području oslobode plaćanja poreza i komunalne naknade.

To će, istina, nakratko oštetiti tamošnju gradsku blagajnu, vlasti očekuju da će u prvoj godini izgubiti najmanje četiri miliona kuna, ali to bi, tvrde, ubrzo trebalo biti nadoknađeno dolaskom investicija i novim zapošljavanjima. 

Prema najavama iz Bjelovara, prve tri godine oni koji donose kapital u grad ili planiraju novu investiciju neće uopšte plaćati komunalnu naknadu ako zaposle više od deset osoba, a dobiće i zemlju, koju prvih pet godina ne moraju da plaćaju. Posle ju, ako to žele, mogu i kupiti, a ako je ne kupe, 50 godina imaju pravo građenja na toj zemlji. Objasnio je to Darko Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, prvog tax free grada u Hrvatskoj, kako je nazvan. 

Hrebak najavljuje kako će im to podići i broj zaposlenih. Svemu treba dodati da lokalnim vlastima u korist ide i predlog novog zakona o finansiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji bi važio od 1. januara sledeće godine. Naime, gradovi i opštine trebalo bi da ubiraju 60 odsto prihoda od poreza na dohodak, kao i prihod od oporezivanja kamata na štednju, pa će za ovakve poteze biti još više prostora. 

“Zatražio sam izradu simulacije na osnovu onoga što je o tom primeru objavljeno u medijima, no kako tu nisu bili precizirani svi detalji, nismo sasvim sigurni u utemeljenost rezultata te simulacije. Ako bismo napravili onako kako je napisano, ispada da bi to bilo 12 miliona kuna godišnje manje za Grad Osijek. Što se tiče plaćanja doprinosa i prodaje zemlje, Grad mora platiti ako nekoga od toga oslobađa. Ako je to tako, to je u ovom trenutku nemoguća misija što se tiče Grada Osijeka”, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

 

Izvor: B92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!