Razvoj

BDP Srbije u 2016. nominalno porastao 5,4 a realno 2,8 odsto

BDP Srbije iznosio je u 2016. godini, u tekućim cenama, 4.261 milijardu dinara, što je u odnosu na prethodnu godinu nominalno više za 5,4 procenta, a realno za 2,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imala je prerađivačka industrija, 15,6 odsto, zatim trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila 10,1 odsto, sektor poslovanja nekretninama 8,6 i sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 6,5 procenata.

Na rashodnoj strani, učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava u BDP-u iznosilo je 71,4 posto, izdaci za finalnu potrošnju države 16 odsto, bruto investicije u osnovne fondove 17,7, troškovi izvoza robe i usluga 50, i uvoza robe i usluga 57,5 procenata.

Posmatrano po delatnostima, prošle godine je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ostvaren realni rast bruto dodate vrednosti od 8,1 odsto, u prerađivačkoj industriji od 2,2, u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila od 3,0, sektoru informisanja i komunikacija 5,8 i u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom od 6,3 procenta.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru rudarstva od 3,7 odsto. Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beleže izvoz robe i usluga 12 odsto i uvoz robe i usluga 9,0 procenata. Bruto investicije u osnovne fondove imaju realni rast od 5,1 posto.

Izdaci za finalnu potrošnju imaju realnu stopu rasta od 1,2 procenta, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava 0,8 odsto. Izdaci za ličnu potrošnju države imaju realni rast od 2,4, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od 2,0 posto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!