Baza znanja | Izvoz

Da li znate šta Srbija najviše izvozi? A nije IT sektor, ni agrar

Iako se u javnosti, kao posebno značajna, ističe vrednost izvoza IT usluga ili poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koje se kreću oko 750 miliona evra, to, ipak, nisu najveći srpski izvozni aduti. Malo je poznato da je Srbija četvrti najveći izvoznik fudbalera u svetu. Naime, Srbija je izvezla 607 fudbalera, čiji se transferi mere milionima evra, tako da se može reći da se najveći srpski izvozni proizvod nalazi u inostranstvu, a da država od toga i nema neku finansijsku korist.

Izvoz Srbije dobar u procentima, ali mali po vrednosti

Srbija je, po procentualnom rastu izvoza u dolarima u 2016. godini, na drugom mestu u Evropi, odmah iza Malte. U svetu je samo 68 zemalja u 2016. godini imalo rast izvoza u dolarima, a ako posmatramo rast u odnosu na prethodnu godinu u procentima – Srbija se nalazi na petom mestu.

Stamenković: Zabrinjava usporavanje rasta izvoza

Uprkos trendu rasta ukupnog izvoza i uvoza, došlo je do oštre redukcije izvoza u dve veoma važne oblasti, a to su prehrambena i automobilska industrija, što predstavlja znak za upozorenje, izjavio je ekonomista Stojan Stamenković na prezentaciji časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!