Baza znanja | Industrija

Svetska modna industrija godišnje ostvaruje više od 3 triliona dolara prihoda

Uprkos činjenici da modu i danas doživljavamo kao industriju zabave i pobočnu privrednu granu, koja ne utiče značajno na privredni rast i društveni proizvod, podaci Svetskog ekonomskog foruma govore sasvim drugačije:

Vilijam Moris – Veliki čovek, kako u biznisu, tako i u životu

U proteklih 100 godina, fabrika koju je osnovao Vilijam Moris, promenila je osam vlasnika, ali je on i dalje ostao njen simbol. Moris se penzionisao kao direktor BMC-a 17. decembra 1952. godine u 75. godini života, preuzevši titulu počasnog predsednika, ali je nastavio da prisustvuje svim sastancima Upravnog odbora. Ostatak života posvetio je filantropskom radu, a konkretan doprinos dao je u vidu 11 milijardi funti, odnosno, 12,5 milijardi evra, koliko je društvu poklonio od svog ličnog bogatstva.

Industrija nameštaja u Srbiji

Da li će se stvari drastično promeniti za industriju nameštaja u Srbiji? Ko se pripremio na vreme? Ili ima segmenata tržišta i delatnosti na koje dolazak kompanije „Ikea” neće uticati?

Bogdan Petrović, konsultant: Slučaj “Fiata” i “Gorenja” pokazuje da je politika  subvencionisanja doživela krah

Zamena teza je da će štrajk da otera “Fiat” iz Srbije, jer ta kompanija izvozi više od milijardu evra, a trošak za zarade je 2 procenta i to još država subvencioniše svake godine.

Odlazi li „Fiat“ iz Srbije?

U medijima su se pojavile spekulacije da to predstavlja uvertiru za odlazak „Fiat“-a iz Srbije.

Uroš Momirović, direktor kompanije „MONA“: Srpska modna industrija može da konkuriše i „Boss“-u

Kompanija „Mona“ se bavi modnim biznisom više od 25 godina, krenuli su od male radnje, a danas su jedan od najpoznatijih brendova, ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Oporavak industrije čelika

Industrija čelika je u poslednjih šest godina imala značajan pad, pa su kompanije iz tog sektora širom sveta, imale gubitke, koji se mere milijardama. Međutim, od ove godine stvari počinju da se menjaju.

Privatnici u komunalnoj delatnosti – bolja usluga ili samo veća cena?

Šta donosi novi zakon o komunalnim delatnostima, koji prenosi privatnicima monopolska prava za obavljanje osetljivih delatnosti, koji direktno utiču na kvalitet života građana? U kojoj meri je Srbija, kao sistem, spremna da obezbedi kvalitetan transfer ovih prava i obezbedi uslove za održivo poslovanje ovih subjekata kroz adekvatan odnos cene i kvaliteta?

Zdravstveni turizam i Srbija-buduća najveća svetska industrija

Vrednost tržišta zdravstvenog turizma u svetu procenjuje se na više stotina milijardi dolara, a trend rasta nastaviće se i u budućnosti, dok se samo u Evropi, koja je centar zdravstvenog turizma, u narednoj godini očekuju prihodi od 328 milijardi evra. Svetska zdravstvena organizacija računa kako će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženije orijentacije društva na zdrav život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svetska industrija, koja će 2030. činiti čak 22 odsto svetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

Izvoz “fiata 500L” na rusko tržište - politička volja ili ekonomski interes?

Pregovori o bescarinskom izvozu pet hiljada vozila modela “fiat 500L” na tržište Rusije, a potom i čitave Evroazijske unije, traju godinama i nikako im se ne nazire kraj. Inače, izvoz “fiata 500L” na ta tržišta predstavnici vlasti javnosti predstavljaju kao neverovatno značajan posao, dok ekonomisti upozoravaju da bi Srbija to mogla skupo da plati. Naime, morala bi pristati na mnoge ustupke drugoj strani, koja već dovodi u pitanje da je uopšte reč o srpskom proizvodu, pa nije baš najjasnije koliki značaj to stvarno ima za srpsku privredu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!