Baza znanja | Energetika

Kako fasadni prozori mogu da uštede energiju za grejanje i klimatizaciju?

Prosečna zgrada može godišnje u našim uslovima uštedeti i do 40 odsto toplotne i rashladne energije ukoliko su ugrađeni kvalitetni prozori. U narednim godinama je neophodno racionalno upravljati energijom, jer je u Srbiji potrošnja u građevinarstvu čak tri puta veća po jedinici površine stana u poređenju sa Nemačkom.

Angažovanje domaćih proizvođača brojila donosi EPS-u uštedu od 150 miliona evra, Jovan Vujasinović, predsednik Grupacije proizvođača električnih i optičkih uređaja i elektronike PKS

U Srbiji je potrebna zamena tri miliona brojila, a vrednost tog posla je procenjena na oko 500 miliona evra, zbog čega za tender vlada veliko interesovanje, kako domaćih, tako i stranih kompanija.

„Kada Srbija bude razvijena kao Nemačka, moći će da primeni standarde, koje zahteva Energetska zajednica“, Danko Vuković, predsednik UO „Udruženja Biogas“

U Nemačkoj funkcioniše preko 10.000 biogasnih postrojenja, a u Srbiji ih ima svega 10. Kada bi Srbija bila na ekvivalentnom stepenu razvoja u odnosu na površinu/broj stanovnika, u našoj zemlji bi trebalo da postoji između 1.000 i 2.000 biogasnih postrojenja.

Obnovljivi izvori u Srbiji čine samo 1 odsto ukupne proizvodnje energije

U današnje, industrijsko vreme, potrebno je daleko više energije nego gore pomenuti minimum, te je, iz tog razloga, globalna potrošnja energije u poslednjih 50 godina rasla i ima trend daljeg rasta u narednih 50 godina.

Upravljanje energijom

Upravljanje energijom/energetski menadžment predstavlja organizovan i sistematski način praćenja potrošnje enegije i preduzimanje mera za njeno smanjivanje.

Srđan Milinković, direktor "SM – Inženjeringa": Neophodni su veći podsticaji za ekološke projekte, posebno u oblasti korišćenja geotermalnih sistema

Kada govorimo o primeni energetski i ekološki efikasnih sistema mi smo tek na početku, pojedine opštine u Austriji imaju više ugrađenih geotermalnih sistema nego čitava Srbija.

Energetska efikasnost – racionalno korišćenje energije

U poslovnom, pa i privatnom sektoru, cilj je da se potrošnja energije smanji na što manju meru. Pri tome neophodno je znati, koliko trošimo energije i koliko ima prostora za smanjivanje potrošnje energije. Jedan od važnih indikatora je energetska efikasnost našeg sistema.

Zorica Isoski: direktorka preduzeća „Aurora Green“: Deponija „Vinča“ može da se iskoristi za proizvodnju toplotne ili električne energije

U deponiji „Vinča" nalazi se ogromna količina otpada, koji se tu deponuje više od 35 godina, a sada funkcioniše gotovo kao divlja deponija. Sanitarna deponija mora da ima jaku sanitarnu podlogu, odvod metana, koji nastaje kao produkt razlaganja komunalnog otpada, a koji se može koristiti u energetici.

 Klasterizacija: da ili ne? 

Klasteri su se pokazali kao veoma efikasno sredstvo za jačanje konkurentnosti preduzeća u celom svetu jer stvaraju povoljnu dinamičku poslovnu okolinu gde inovativne kompanije mogu da se razvijaju saradnjom sa različitim inovativnim akterima.

Srbija ne treba da ukida podsticaje za obnovljive izvore energije

Energetska Zajednica je 13.06.2017. godine objavila dopis, kojim poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da izvrši  izmene Zakona o energetici i Uredbu o merama podsticaja za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora,

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!