Baza znanja | Energetika

„Kada Srbija bude razvijena kao Nemačka, moći će da primeni standarde, koje zahteva Energetska zajednica“, Danko Vuković, predsednik UO „Udruženja Biogas“

U Nemačkoj funkcioniše preko 10.000 biogasnih postrojenja, a u Srbiji ih ima svega 10. Kada bi Srbija bila na ekvivalentnom stepenu razvoja u odnosu na površinu/broj stanovnika, u našoj zemlji bi trebalo da postoji između 1.000 i 2.000 biogasnih postrojenja.

Obnovljivi izvori u Srbiji čine samo 1 odsto ukupne proizvodnje energije

U današnje, industrijsko vreme, potrebno je daleko više energije nego gore pomenuti minimum, te je, iz tog razloga, globalna potrošnja energije u poslednjih 50 godina rasla i ima trend daljeg rasta u narednih 50 godina.

Upravljanje energijom

Upravljanje energijom/energetski menadžment predstavlja organizovan i sistematski način praćenja potrošnje enegije i preduzimanje mera za njeno smanjivanje.

Srđan Milinković, direktor "SM – Inženjeringa": Neophodni su veći podsticaji za ekološke projekte, posebno u oblasti korišćenja geotermalnih sistema

Kada govorimo o primeni energetski i ekološki efikasnih sistema mi smo tek na početku, pojedine opštine u Austriji imaju više ugrađenih geotermalnih sistema nego čitava Srbija.

Energetska efikasnost – racionalno korišćenje energije

U poslovnom, pa i privatnom sektoru, cilj je da se potrošnja energije smanji na što manju meru. Pri tome neophodno je znati, koliko trošimo energije i koliko ima prostora za smanjivanje potrošnje energije. Jedan od važnih indikatora je energetska efikasnost našeg sistema.

Zorica Isoski: direktorka preduzeća „Aurora Green“: Deponija „Vinča“ može da se iskoristi za proizvodnju toplotne ili električne energije

U deponiji „Vinča" nalazi se ogromna količina otpada, koji se tu deponuje više od 35 godina, a sada funkcioniše gotovo kao divlja deponija. Sanitarna deponija mora da ima jaku sanitarnu podlogu, odvod metana, koji nastaje kao produkt razlaganja komunalnog otpada, a koji se može koristiti u energetici.

 Klasterizacija: da ili ne? 

Klasteri su se pokazali kao veoma efikasno sredstvo za jačanje konkurentnosti preduzeća u celom svetu jer stvaraju povoljnu dinamičku poslovnu okolinu gde inovativne kompanije mogu da se razvijaju saradnjom sa različitim inovativnim akterima.

Srbija ne treba da ukida podsticaje za obnovljive izvore energije

Energetska Zajednica je 13.06.2017. godine objavila dopis, kojim poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da izvrši  izmene Zakona o energetici i Uredbu o merama podsticaja za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora,

Cene nafte daleko od stabilizacije

Uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte - OPEC-a sve više se pominje opcija produženja trajanja odluke o smanjenju proizvodnje, pošto se cene nafte nisu oporavile u dovoljnoj meri. Naime, cena “crnog zlata” na tržištu je dostigla 54 dolara po barelu što je za petnaestak dolara više nego pre godinu dana, ali je i dalje upola manja od iznosa, koji se plaćao pre tri godine za barel nafte. Stručnjaci kažu da je za značajniji rast cena nafte potrebno da OPEC upravlja tržištem, što sada očigledno nije slučaj.

Hoće li EPS ugroziti privredni rast?

Projekcija Vlade da će privredi rast ove godine biti tri odsto, mogla bi ozbiljno biti ugrožena, posle objave najnovijih podataka Republičkog zavoda za statistiku, da je u prvom kvartalu rast BDP-a iznosio svega jedan odsto. Kao glavni razlog se navodi smanjena proizvodnja u sektoru poljoprivrede i posebno električne energije, gde je zabeležen zabrinjavajući pad od čak 22,9 odsto. Ako se ima u vidu da je nedavno najavljena državna pomoć EPS-u u iznosu od 250 miliona evra, jasno je da to državno preduzeće loše posluje. O tome ćute i u Vladi, i Ministarstvu energetike, kao i u EPS-u.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!