Baza znanja

Ko je vlasnik računarskog programa ako je u njegovoj izradi učestvovao ceo tim?

Računarski program je u najvećem broju slučajeva plod dugotrajnog timskog rada. Naime, na razvoju neke inovativne aplikacije retko će raditi samo jedan čovek, budući da je za razvoj aplikacije potreban koordinisan rad više stručnjaka iz različitih oblasti IT-a. Otuda, kao opravdano se nameće pitanje kakav pravni odnos se stvara među članovima razvojnog tima po pitanju autoskopravnih ovlašćenja?

Da li je e-učenje u fokusu zahvaljujući pandemiji ?

Zamislite šta bi se desilo da e-učenje nije postojalo u trenutku kada se svet susreo sa pandemijom. U najmanju ruku, milioni učenika i studenata bi ostali bez svog obrazovanja. Na sreću, to se nije dogodilo, a e-učenje više nije samo jedan od alata koji nam pomaže u procesu učenja, već je postalo neminovnost.

Kako pripremiti kompaniju za prodaju?

Da li ste razmišljali o tome da prodate svoj biznis? Mogli biste prodajom svoje kompanije da steknete sredstva za penziju ili dužu pauzu od posla, pokretanje novog biznisa ili biste mogli da uložite u budućnost svoje dece.

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije: Filantropija je postala važan deo poslovanja kompanija

“Kompanije kroz davanja za opšte dobro žele da doprinesu unapređenju kvaliteta života u zajednici u kojoj posluju, izgradnji imidža odgovorne kompanije, kao i stvaranju timskog duha unutar same kompanije. Izgradnja sveobuhvatnog, sistemskog pristupa, omogućila bi da se filantropija sprovodi komplementarno sa drugim aktivnostima, ne samo kroz sporadične akcije, a tu ključnu ulogu ima država”, izjavila je u intervjuu za naš portal Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije.

Značaj dobročinstva u krizi: VIRTUS u godini COVID-a

Da je spremnost ljudi da zajednički rade za opšte dobro najsnažnija u trenucima velikih kriza pokazala je i prošla godina. Prema podacima koje je prikupio Catalyst Balkans u Srbiji je od 16. marta 2020. do 31. januara 2021. donirano više od 21 miliona evra za otklanjanje posledica uzrokovanih korona virusom.

Kako pripremiti izveštaj o transfernim cenama tokom pandemije Covid-19?

Transferne cene predstavljaju transakcije jedne kompanije sa svojim matičnim licima, kompanijama ćerkama i sestrama.

Oporezivanje freelancera – najčešća pitanja i odgovori

U poslednjih nekoliko meseci, jedna od tema koja je privukla pažnju javnosti je poziv Poreske uprave freelancerima da izmire svoje poreske obaveze.

2020-godina učenja i odučavanja 2021-?

Od kada jekrenula Covid pandemija nestaje uobičajena poslovna rutina, počev od odlaska na posao u kancelariju, radnih sastanaka, poslovnih putovanja, pa do strateških izmena koje se tiču poslovnog modela. Neke delatnosti su na ivici kraha (npr. turističke organizacije) neke delatnosti su doživele procvat (logistika, isporuke), a zajedničko za sve je- struktuirana organizaciona promena u poslovnim procesima je neophodna.

Sezona praznične onlajn kupovine počinje – kako da izbegnete internet prevare?

Poslednjih godina i kod nas se može uočiti globalni trend da praznična atmosfera, prepoznatljiva po kupovinama i darivanju, počne već tokom novembra. Nezvanični početak novogodišnje potrošačke groznice je „Crni petak“ – poslednji petak u novembru – kada brojni trgovinski lanci i prodavnice različitim popustima i pogodnostima izlaze u susret kupcima, a ova akcija često se produži i tokom narednog vikenda.

Medijacija (posredovanje) u komercijalnim poslovima

U poplavi različitih vebinara od početka Covid izmenjenog stanja, onih besplatnih i onih sa kotizacijom, u organizaciji renomiranih institucija i samoproglašenih stručnjaka, tema medijacije sa jednog vebinara, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj, bila je pozitivna inspiracija za ovaj tekst.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!