Baza znanja

Vilijam Moris – Veliki čovek, kako u biznisu, tako i u životu

U proteklih 100 godina, fabrika koju je osnovao Vilijam Moris, promenila je osam vlasnika, ali je on i dalje ostao njen simbol. Moris se penzionisao kao direktor BMC-a 17. decembra 1952. godine u 75. godini života, preuzevši titulu počasnog predsednika, ali je nastavio da prisustvuje svim sastancima Upravnog odbora. Ostatak života posvetio je filantropskom radu, a konkretan doprinos dao je u vidu 11 milijardi funti, odnosno, 12,5 milijardi evra, koliko je društvu poklonio od svog ličnog bogatstva.

Zašto NBS štiti banke, a ne građane? - Udruženje „Efektiva“

Mi imamo slučaj da je banka dala kredit u švajcarskim francima, koji je tada iznosio 50.000 evra, a na kraju će naplatiti 150.000 evra. Da su korisnici kredita znali da će to da se desi da li bi potpisali takav ugovor? Sigurni smo da niko ne bi prihvatio, nego su banke tada koristile nedovoljnu informisanost ljudi i naveli ih da potpišu ugovor.

Interna revizija

Interna revizija je aktivnost nezavisnog, objektivnog uveravanja i konsaltinga, osmišljena s ciljem kreiranja dodatne vrednosti i unapređenja poslovanja organizacije.

Miroslav Savanović, direktor IN2: Većina domaćih kompanija se ne može pohvaliti visokim nivoom informatizovanosti poslovnih procesa

"U današnjem brzom životu, IoT tehnologija će doprineti da lakše i brže obavljamo svakodnevne poslove, npr. danas imate sastanak, vaš automobil ima pristup vašem kalendaru i samostalno će izabrati najkraću rutu. U slučaju zastoja u saobraćaju, automobil će poslati SMS poruku vašoj stranci da možda malo kasnite", rekao je u razgovoru za naš portal Miroslav Savanović, direktor IN2 centra

Važnost digitala

O važnosti digitala u predstavljanju i poslovanju svake kompanije, govorila je account menadžerka digitalne agencije Homepage, Danica Marković.

Biti štediša ili investitor, koji je izbor?

Često se susrećemo sa pitanjem gde uložiti novac? Da li je bolje biti štediša, ne rizikovati mnogo i ostvariti minornu kamatu ili biti investitor, rizikovati malo više za mnogo veću dobit.

Šta je to što Amazon zna, a nisu znali Walmart i Carrefour?

Da li je Džef Bezos možda imao neke informacije ili je jednostavno razumeo duh promena, teško je reći, ali se njegov potez pre više od dve decenije, kad je osnovao "Amazon", pokazao pravim.

Menica kao sredstvo obezbeđenja obaveze banke iz ugovora o novčanom depozitu

"Naručilac nije u obavezi, ali ima pravo da zahteva menicu, a u slučajevima nabavke velike vrednosti u obavezi je da zahteva bankarsku garanciju ili drugo sredstvo obezbeđenja za ispunjenje ugovornih obaveza banke iz ugovora o novčanom depozitu."

Sanja Popović-Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije: “U Srbiji žene u proseku zarađuju 11 odsto manje od muškaraca, a u privatnom sektoru je taj jaz i veći”

U prethodne dve decenije mnogo toga promenilo i žene su ohrabrene da svoj preduzetnički potencijal, talenat i kreativnost realizuju ne obazirući se na rodne stereotipe. Udeo žena, kao vlasnika i direktora privatnih preduzeća je 31 odsto u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća, što je u skladu s evropskim prosekom, ali je procenat zatvaranja firmi kod ženskih preduzetnika mnogo veći, čak 47 odsto u odnosu na ukupan broj otvorenih.

Kvalitet i bezbednost hrane - zašto organski proizvodi? 

Koji je značaj organske proizvodnje? Kako prepoznati organski proizvod? Koje su osobine organskih proizvoda? Zašto bi organski proizvodi trebali da budu češće zastupljeni na našoj trpezi?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!