Prodaja

Bafet udvostručio udeo u kompaniji “ Teva”

“Berkshire Hathaway”, kompanija u vlasništvu poznatog investitora Vorena Bafeta, saopštila je da je više nego udvostručila svoj udeo u izraelskom proizvođaču generičkih lekova “Teva Pharmaceutical” i potvrdila da je postala drugi najveći deoničar “Apple”-a.

Te promene u portfelju “Berkshire” je objavio u redovnom kvartalnom izveštaju regulatorima.

Prema tom izveštaju, “Berkshire” je na kraju marta posedovao oko 173 milijarde dolara vredne deonice u desetinama kompanija u železničkom, osiguravajućem, energetskom, hemijskom, prehrambenom, maloprodajnom i drugim sektorima.

Tako je, između ostalih, “Berkshire” objavio da sada ima oko 40,5 miliona “Tevinih” američkih depozitarnih potvrda (ADR) vrednih 693 miliona dolara, dok je pre tri meseca imao 18,9 miliona ADR-ova.

Nakon što je to objavljeno cena deonice “Teve” porasla je za više od 5 odsto. Kada “Berkshire” objavi da je kupio nove ili povećao postojeće udele u kompanijama cene deonica tih kompanija često porastu, prenosi Seebiz.

“Teva”, vodeći proizvođač generičkih lekova u svetu, saopštila je početkom maja o padu dobiti i prihoda u prvom tromesečju.

Tako je “Tevina” dobit po deonici, bez jednokratnih stavki, pala za 11,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prihodi te kompanije pali 10 odsto, na 5,1 milijardu dolara.

Međutim, “Teva” je povećala procenu prihoda u ovoj godini na 18,5 do 19 milijardi dolara u odnosu na prethodne procene od 18,3 do 18,8 milijardi.

“Berkshire” je, takođe, objavio da je većina od 14,8 milijardi dolara, koliko je uložio u deonice tokom tromesečja, otišla na deonice “Apple”-a, pa sada u vlasništvu ima 239,6 miliona deonica tog tehnološkog giganta, vrednih više od 40 milijardi dolara.

Tako “Berkshire” sada drži udeo od oko 5 odsto u tom proizvođaču iPhonea. Veće udele imaju samo fondovi “Vanguard Group” i “BlackRock”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!