Razvoj

Bafet do sada poklonio 34 milijarde dolara humanitarnim organizacijama

Američki milijarder Voren Bafet jednom godišnje deli svoje bogatstvo, a sada će deonice svoje kompanije “Berkshire Hathaway” dati dobrotvornim fondacijama.

Bafetovo bogatstvo vredi 3,6 milijardi dolara, a među srećnicima koji će dobiti njegov deo su i fondacija Bila i Melinde Gejts.

Bafet i Gejts su najbolji prijatelji, a Gejts u svom blogu često piše o Bafetu.

Bafet, kog finansijska tržišta zovu "prorokom iz Omahe", će 11.250 dionica prvog razreda pretvoriti u 16.875.000 deonica drugog razreda, pa će tako pet dobrotvornih organizacija dobiti tržišnu protivvrednos od 3,6 milijardi dolara.

Uz porodicu Gejts, koja će dobiti četiri petine spomenute svote, novac će sesti još na račun Fondacije Suzan Tompson Bafet, nazvane po njegovoj prvoj, preminuloj supruzi, kao i na račune fondacija koje vode njegova deca Hauard, Suzan i Piter: Hauard G. Bafet Foundacija, Fondacija Šervud i NoVo Fondacija.

Ovaj 88-godišnji milijarder redovno od 2006. godine donira deo svog bogatstva dobrotvornim organizacijama i do sada je darovao 34 milijarde dolara.

Njegov primer počeli su da slede i ostali američki bogataši, među kojima su Mark Zakerberg, investitor Bil Akman i Mekenzi Bezos, bivša supruga Džefa Bezosa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!