Društvo

Atina i Skoplje postigli dogovor - novo ime Republika Severna Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras, dogovorili su se da ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je rekao predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije sa kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut "dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija".

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je dogovorom s Grčkom predviđena promena imena države u Repubika Severna Makedonija i zaštita makedonskog indentiteta.

On je pozvao predsednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i da daju maksimalnu podršku napretku zemlje i donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

"Imamo istorijsko vekovno rešenje. Da za makedonsku budućnost! Dogovor je fer za obe strane", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu ministara u njegovom kabinetu. Kako je istakao, rešavanjem dvoipodecenijskog spora "izvlači se zemlja iz izolacije i jača makedonski identitet". "Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvek".

Dogovorom se predviđa potvrda makedonskog jezika u UN – makedonski, macedonian, bez fusnote. Nacionalnost je makedonska/građanin Republike Severne Makedoniije. Trgovačko kodovi ostaju MK i MKD, ali će biti promenjene registarske tablice iz MK u NMK.

Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda na zajedničkoj granici svojih zemalja, u Prespi. Pojedini makedonski mediji preciziraju, nezvanično, da će se to dogoditi u subotu.

Cipras je prethodno Pavlopulosa u direktnom TV prenosu obavestio o drugom i odlučujućem, popodnevnom telefonskom razgovoru sa Zaevom. Premijer je rekao da je "srećan zbog postizanja sporazuma" koji predviđa da se budući naziv Makedonije koristi u svim prilikama i za sve potrebe - "erga omnes", na čemu je posebno insistirala Vlada Grčke, i istakao da će "susedi sprovesti ustavnu reformu da bi promenili svoj naziv".

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmenu Ustava Makedonije i referendum o rešenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!