Razvoj

APR: EPS po prihodima najveće privredno društvo, a NIS najuspešnije

Najveće privredno društvo u 2018. godine je JP EPS sa poslovnim prihodom od 263,9 milijardi dinara, što je za 4,7 odsto više nego prethodne godine, objavila je Agencija za privredne registre.

Ti prihodi EPS -a čine 2,5 odsto poslovnih prihoda cele privrede. Na drugom mestu po visini poslovnih prihoda je NIS, zatim idu HBIS grupa (Železara), Delez i Fijat.

Najuspešnije privredno društvo je kompanija NIS, koja je druga prema ostvarenim poslovnim prihodima od 258,5 milijardi dinara, uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.

Najveći neto dobitak u 2018. godini, u kategoriji privrednih društava sa najvećim neto dobitkom kao odraz stranih direktnih investicija iskazalo je privredno društvo Zi Ðin u Boru (bivši RTB), čiji dobitak iznosi 90,05 milijardi dinara.

Taj dobitak je znatno veći od prošlogodišnjeg - 975 miliona dinara i čini 12,1 odsto ukupnog neto dobitka svih privrendih društava.

Drugo mesto prema neto dobitku zauzima Aerodorm "Nikola Tesla" Beograd čiji je neto dobitak u 2018. bio 53,1 milijardu dinara , dok je prethodne godine bio 3,3 milijarde dinara.

Na trećem mestu je NIS sa neto dobitkom od 32,1 milijardom, na četvrtom Al Dahra Srbija u Padinskoj Skeli (PKB) sa neto dobitkom od 12,1 milijarde dinara, a na petom mestu je Telekom sa 10,1 milijardom dinara, prenosi Tanjug.

S druge strane, najveći neto gubitak je iskazala PKB korporacija od 22,6 milijardi dinara, zatim Putevi Srbje, Verano motors, Viktorija ojl i Robne kuće Beograd.

Više od polovine kapitala ostvaruju prvih 100, ali i istorijskih gubitaka i jedna četvrtina zaposlenih cele privrede se nalazi na listama prvih 100.

Na listama sa neto gubitkom i kumuliranim gubitkom veliko učešće imaju mikro privredna društva - jednu trećinu.

Na listama “Sto naj privednih društava” nalazi se ukupno 21 preduzeće, u kome je zaposleno 68.685 radnika, a od tog broja preduzeća 15 je poslovalo profitabilno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!