Mobilni uređaji

“Apple” prvi put od 2002. godine beleži pad prihoda i profita

Kompanija “Apple” je ove nedelje zvanično potvrdila da je prihod kompanije pao za 5 odsto u prvom kvartalu 2019. godine. To je prvi pad prihoda i zarade te kompanije od 2002. godine.

U istom periodu prodaja iPhonea, najprodavanijeg uređaja, pala je za čak 17 odsto.

“Apple”-ov iPhone je godinama uspešno prkosio zakonima tržišta - kupci su željno satima čekali u redu ispred poslovnica, samo da među prvima kupe svoj primerak telefona, a proizvođač je neprestano dizao cenu svojih proizvoda.

Ipak, investitori su početkom godine upozorili da će trgovinski sukob SAD-a i Kine "uzeti svoj danak" i narušiti poslovanje tehnološkog giganta. Očekivano, prva na udaru bila je prodaja iPhonea u Kini, koja je u prvom kvartalu 2019. pala za 30 odsto, prenosi B92.

Prema trenutno dostupnim podacima, Kinezi su u tom periodu kupili samo 6,5 miliona iPhonea, što je najgori pad prodaje u poslednje dve godine.

Iako izvršni direktor “Apple”-a Tim Kuk smatra da je "najgore prošlo" i da potražnja iPhonea u Kini stabilno raste, većina investitora ne očekuje poboljšanje situacije do nove generacije pametnih telefona koja će se bazirati na brzoj 5G mreži, a koja se očekuje već 2020. godine.

Do tada, investitori se udaljavaju od iPhonea, a više cene ostale proizvode i usluge koje kompanija nudi. Usluge Apple Pay, Apple Care i Apple Music samo u ovom kvartalu ostvarili su prihod od 11,5 milijardi dolara, što je 16 odsto više nego što su ostvarili godinu ranije, pa ne čudi što “Apple” planira da dodatno investira u taj segment.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!