Računovodstvo i finansije

Apple ima tajnu strukturu za izbegavanje plaćanja milijardi dolara u porezima

Najprofitabilnija kompanija na svetu, "Apple", ima tajnu strukturu koja im pomaže da nastave izbegavanje plaćanja milijardi dolara u porezima, sudeći po "Rajskim papirima", piše BBC.

Papiri otkrivaju kako je "Apple" izbegla krah svojih kontroverznih poreskih poslovanja tako što su našli poreski raj. Holding kompanije tada je premešten na autonomni krunski posed britanskog suverena, ostrvo Jersey u Lamanšu, između obala Engleske i Francuske.

"Apple" demantuje da je to umanjilo njihove poreze. Kompanija je saopštila da je postupila u skladu sa zakonom i da ta promena nije umanjila porez ni u jednoj zemlji. Podsetimo "Apple" je platila 35 milijardi korporativnog poreza u prethodne tri godine.

Do 2014. godine kompanija je iskorišćavala rupu u poreskim zakonima Irske i SAD, što je dozvolilo Eplu da oko 55 odsto stranog prihoda sprovede kroz podružnice.

Umesto da plaćaju irski korporativni porez od 12,5 odsto ili američki po stopi od 35 odsto, kompanija je kroz svoju strukturu izbegavanja poreza uspela da plaća 5 odsto poreza na prihode van SAD, a nekim godinama porez je bio niži od 2 odsto.

Evropska komisija izračunala je da je porez za jednu od "Apple"-ovih irskih kompanija bio 0,005 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!