30. Apr 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Sveta / Aplikacija za prepoznavanje lica “Facezam” – kraj anonimnog društva
facezam

Aplikacija za prepoznavanje lica “Facezam” – kraj anonimnog društva

“Facezam”, aplikacija koja služi za prepoznavanje lica, trebalo bi da bude dostupna ovog meseca. Međutim, njenom lansiranju se protivi “Facebook” tvrdeći da ona krši pravila privatnosti, koja je ta mreža postavila.

Britanski preduzetnik Džek Kenjon tvrdi da uz pomoć ove aplikacije za desetak sekundi fotografisanjem možete identifikovati potpunog stranca. Naime, ova aplikacija garantuje tačnost od 70 posto, jer može da skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na “Facebooku”.

Međutim, tačnost se spušta na 55 odsto, ukoliko osoba u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga prikazuje iz nekog ugla.

Džek Kenjon je rekao da će korisnici moći da identifikuju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu i dodao da bi “Facezam” mogao da znači kraj anonimnih društava.

“Facebook” tvrdi da ova aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i navodi da će možda dovesti u pitanje njen izlazak.

Međutim, Kenjon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost i da aplikacija neće kršiti uslove privatnosti.

“Facebook” i “Instagram” su objavili da će doneti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.